Sparanghel înseamnă medicament în latină

Sănătate

Lunile mai si iunie, sunt lunile sparanghelului. Acum se recolteaza sparan-ghelul alb si cel verde. Daca nu fructificati din plin sezonul sparanghelului, ratati o mare sansa pentru sanatatea voastra.

Chiar daca sparanghelul este apreciat pentru incomparabila sa aroma, calitatile sale terapeutice nu sunt deloc de neglijat. Chiar si numele sau, asparagus officinalis (lat. = medicament), indica aceste calitati. Chinezii, egiptenii, romanii si grecii iau descoperit deja din anticitate aceste proprietati.  

Sfat culinar: Sparanghelul trebuie preparat doar cu putin ulei sau unt. Doar in felul acesta valoroasa vitamina E, cu efect important in dizolvarea grasimilor, poate fi absorbita de organism.

 

Ce efecte poate avea sparanghelul asupra sanatatii noastre?

Sparanghelul este o leguma cu un continut caloric foarte mic, fiind recomandat in curele de slabire. Sparanghelul contine in proportie de peste 93% apa, iar 100 grame de sparanghel contin doar 17 calorii.  In plus, sparanghelul contine oligoelementul crom, iar acesta potoleste foamea. O cura de 14 zile cu sparanghel contribuie nu doar la sculpatrea unei siluete de invidiat, ci purifica organismul. In cura cu sparanghel se recomanda consumarea a 200 g sparanghel la fiecare masa principala. In rest nu se consuma alte alimente.      

Cei care viseaza la tinerete fara batranete, ar trebui sa consume regulat sparanghel: aceasta leguma are un continut bogat in magnesiu, cupru, acid folic si viatmina E. Ajuta la intarirea inimii, imbunatateste circulatia si previne imbatranirea tenului si alterarea vazului. Sparanghelul este bogat in calciu, purifica rinichii si caile urinare si imbunatateste si accelereaza digestia.   

Principalul agent al sparanghelului este aminoacidul asparagina. Asparagina stimuleaza rinichii si activeaza ficatul si splina. Eliminarea reziduurilor metabolice si a toxinelor din corp, sunt stimulate in urma consumului de  sparanghel. Asparagina este de asemenea un izvor de energie, ce ne pastreaza in forma.  

Bogat in vitamina B, sparanghelul contribuie de asemenea la imbunatatirea puterii de concentrare si a capacitatii de gandire. Poate de asemenea sa intareasca sistemul nervos, de aceea sparanghelul este o arma impotriva stresului. Nu in ultimul rand, sparanghelul activeaza in creier hormoni ai fericirii.

Studii recente au demonstrat ca cei care fructifica perioada sparanghelului pot obtine un efect dublu: pot slabi si in acelasi timp isi reduc tensiunea arteriala si isi intaresc inima. De asemenea s-a demonstrat ca sparanghelul contine substante bioactive ce reduc efectul nociv al unor substante cancerigene. Printre acestea se numara saponinele dar si pigmentii din sparanghelul violet si din cel verde.

Ar trebui sa cititi si aceste 2 articole despre sparanghel: Retete cu sparanghel si prepararea lui si Intrebari si raspunsuri despre sparanghel

Din Sănătate

18.04.2012

Detoxifierea organismului

Citeşte mai departe →

19.04.2012

Detoxifiere: Tips & Tricks

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Ceaiul verde elimina toxinele

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook