Asocierea dintre ciocolata si vin

Misc

Aztecii si-au pretuit ciocolata ca pe o comoara iar grecii l-au avut pe Dionysos, zeul vinului; ambele popoare si-au venerat aceste bunuri, ciocolata si vinul, supranumindu-le "hrana zeilor". Indraznim oare sa unim aceste embleme divine?!

Combinate cu grija, aceasta experienta poate fi ceva delicios de senzual, rafinat, aromat si memorabil, mai ales pentru chocoholicii - iubitori de vin. Pentru ca nuantele catifelate ale unei ciocolate de calitate sa se completeze armonios cu notele bogate ale vinului, trebuie sa aveti in vedere cateva reguli/sugestii.

Inainte de toate
Pentru a pastra un echilibru delicat, trebuie sa stim urmatoarele:

Cu cat este mai dulce ciocolata, cu atat trebuie sa fie mai dulce si vinul sau chiar mai dulce. Totodata, cu cat este mai dulce si mai corpolent vinul, cu atat paleta de sortimente de ciocolata este mai bogata pentru asociere. Cu toate acestea, incercati sa evitati asa numitele "vinuri de desert", deoarece in ciuda continutului lor de zahar, in general mai mare, ele tind, de asemenea sa aiba o aciditate ridicata, iar in cazul acesta combinatia de gusturi se poate indrepta catre acru. Exceptia o face ciocolata neagra-amaruie, cu un continut ridicat de cacao, care poate fi asociata si cu vinuri mai seci.

Cu cat continutul de tanin din vin este mai ridicat, cu atat ciocolata trebuie sa fie mai usoara si mai catifelata (ciocolata cu lapte). Vinurile rosii, concentrate si bogat aromate fac pereche buna cu ciocolata amaruie. Evitati in orice caz vinurile cu note lemnoase distincte, cum ar fi cele de stejar.

O degustare de ciocolata se realizeaza dupa aceleasi reguli traditionale ca si degustarea de vinuri, analiza senzoriala si aprecierea calitatilor pornind de la o ciocolata mai usoara, pana la cea neagra-amaruie.

Cum degustam
Pentru inceput, o inghititura mica de vin. Apoi savurati o bucata mica de ciocolata si lasati sa se topeasca in timp ce mestecati usor. Inainte de a inghiti insa pasta de ciocolata, sorbiti din nou din vin pentru a descoperi surpriza de arome.

La fel cum la o degustare de vin ne preocupam de temperatura optima a acestuia, la fel si ciocolata, trebuie sa fie la 20-22 grade Celsius, pentru a-si dezvalui buchetul fin si subtil.

Armonia
O regula de aur este aceea de a potrivi orice aroma care se regaseste in ciocolata (fructe, caramel, vanilie, nuci, liqueur, cafea, condimente, etc) cu ceea ce ascunde un vin (note de fructe, citrice, cacao, nuci, mirodenii, etc). Este important insa ca aciditatea sa nu fie atat de dominanta.

Ciocolata alba
Nu este o "ciocolata adevarata"?! dar tousi o placere decadenta, si avand in vedere ca nu contine cacao (ci doar unt de cacao), se asociaza bine si cu vinuri mai acide, neriscand acel gust acru despre care am mentionat. Astfel ciocolata alba merge bine cu vinuri usoare demi-dulci sau dulci, cu cele de tip sherry, dar si cu sampanii sau vinuri spumante dulci. Exemple: Muscat, Riesling sau Riesling Eiswein, Chardonay, Gewurtztraminer.

Ciocolata cu lapte
Continutul de lapte si cel de zahar dintr-o ciocolata ii sporeste acesteia dulceata, iar acest lucru face ca ciocolata cu lapte sa se potriveasca foarte bine cu un Riesling, Pinot Noir, Tokaji, Muscat sau un Merlot, toate punandu-i in evidenta caracterul cremos.

Ciocolata neagra dulce sau amaruie (50% - 80 % continut cacao)
O ciocolata cu o concentratia de cacao mare se asociaza bine cu un vin puternic si cu o aroma de o intensitate mai mare, fructos si cu continut scazut de tanin, cum ar fi Merlot. Un Cabernet se potriveste de asemenea, pentru ca are deja nuante de cacao, mirodenii si fructe, cu toate acestea evitati-le pe cele cu note de stejar. Bordeaux, Porto, Shiraz, Zinfandel sau un Cognac fac de asemenea pereche buna cu nuantele dure, amarui.

Ciocolata cu mirodenii
Ciocolata semiamara si cea amara, cu ghimbir, alte condimente sau chiar cu chili se asociaza cel mai bine cu vinuri rosii barrique, care au, de asemenea accente picante, prajite. Ciocolata cu lapte, condimentata, merge bine cu vinuri albe barrique cum ar fi cele de Burgundy. Incercati de asemnea cu Zinfandel, Porto.

Ciocolata cu migdale sau alune de padure
Nucile prajite, imbracate in ciocolata amaruie sau dulce se imbina perfect atat cu un vin alb dulce si nobil, cat si cu un vin rosu corpolent. Cautati unul cu accente de fructe rosii si note prajite pentru a scoate in evidenta tot ce-i mai bun in aceasta combinatie de ciocolata cu nuci. Cabernet Sauvignon sau Cherry s-ar preta in acest caz.

Degustati ciocolata cu menta alaturi de un Cabernet Sauvignon sau Zinfandel, ciocolata cu caramel alaturi de Tokaji sau Porto, ciocolata cu liqueur alaturi de liqueur-uri fructate, ciocolata cu aroma de cafea alaturi de un Sherry sau Liqueur-uri de cafea, fructe invelite in ciocolata alaturi de un Merlot, Cabernet Sauvignon sau Sherry. Ciocolata cu crema de fructe face pereche populara cu vinuri gen Muscat, Marsala, Pinot Noir, Porto, sampanie rose.

Ce ziceti de capsuni invelite in ciocolata, praline umplute cu spuma de capsuni sau trufe cu capsuni?! Pentru aceste clasice seductii romantice rasfatati-va cu o sampanie sau un vin spumant demi-sec.

Descopera cateva din retetele cu ciocolata:

Negresa glazurata

Trufe de ciocolata

Bomboane de ciocolata

Bulgarasi cu scortisoara


Din Misc

17.03.2014

CONCURS: Gătești cu noi de Post și poți câștiga 300 Lei de Paști!

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Hai la iarba verde!

Citeşte mai departe →

11.07.2014

20% Reducere la Magazinul de Mirodenii

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook