Despre uleiuri in general

Alimentație

In alimentatia noastra au intrat in ultimii ani multiple feluri de ulei. De multe ori, deoarece pretul unui litru de ulei de masline depaseste de 3-4-5 ori costul unui ulei de seminte de floarea soarelui nu il cumparam. Alte ori, un ulei de seminte de struguri sau de orez ne face sa ne intrebam la ce este bun si cu ce difera el de uleiul obisnuit de floarea soarelui.

Uleiul de masline, extravirgin

Uleiul extravirgin de masline, componentul principal al dietei mediteraneene, este unul dintre cele mai vechi feluri de ulei consumate de om. Tucidide, faimosul istoric grec din secolul al-V-lea inainte de Cristos spunea ca popoarele din zona mediteraneana au inceput sa iasa din etapa barbara cand au inceput sa cultive maslinii si sa creasca vite.

Este un condiment folosit in dieta mediteraneeana fie crud, fie pentru gatit, deoarece punctul sau de fum este la 210 grade celsius, ceea ce il face foarte indicat pentru prajeli.

Ca si fapt divers trebuie mentionat ca un maslin da rod dupa varsta de 70 de ani, astfel incat, persoana care sadeste maslinul este foarte probabil sa nu traiasca sa ii si culeaga  roadele. Maslinul este considerat ca fiind pomul vietii in toata regiunea mediteraneana si este sadit si in mod simbolic la nasterea unui copil.

Compozitia chimica a uleiului extravirgin de masline il face foarte special: este bogat in grasimi nesaturate, mononesaturate mai precis si acid oleic, acidul responsabil de mentinerea unui nivel normal al colesterolului.

Acidul oleic reduce nivelul de colesterol, de fapt al fractiunii sale LDL, responsabila de aparitia aterosclerozei si mai exact de formarea placilor de aterom de la nivelul vaselor sanguine fara a modifica nivelul de HDL din singe, acesta din urma fiind denumit si “colesterolul bun”.

O dieta bogata in grasimi animale (trebuie spus ca numai grasimile de origine animala au colesterol) duce in timp la aparitia aterosclerozei de care vorbeam mai sus si astfel la grave probleme cardiocirculatorii, de la binecunoscuta hipertensiune arteriala pana la infarctul miocardic acut si accidentele vasculare cerebrale si nu in ultimul rand la demente cum este Boala Alzheimer, dar despre asta o sa va vorbesc mai pe larg in urmatoarele noastre incursiuni in minunata si benefica lume a uleiurilor.

Uleiul de sansa, de turte de masline

Este uleiul obtinut din pasta de masline ramasa in urma extragerii uleiului extravirgin, care se mai preseaza si se mai centrifugheaza, dupa care se supune rafinarii. Pentru a fi comercializat se amesteca cu ulei extravirgin de masline in diferite procente. Compozitia chimica este asemanatoare cu cel al uleiului extravirgin de masline , cu un procent mai mare de acid linoleic. Gustul sau este mai putin pregnant ca al uleiului extravirgin de masline.

Uleiul de orez

Este extras din pelicula ce inveleste bobul de orez, bogat in acid miristic, acid palmitic, stearic si oleic. Este bogat in fosfolipide, vitamina E si steroli vegetali care au rolul de a reduce nivelul plasmatic al colesterolului. Are o actiune antioxidanta, antiinflamatorie, hipocolesteremianta si hipoglicemianta ceea ce il face un aliat de nadejde in combaterea bolilor cardiovasculare.

Are si el un punct de fum ridicat, ceea ce il face adaptat prajelilor.

Este un ulei foarte apreciat in industria  cosmetica deoarece este antiinflamator si protejeaza bine de rasele UV. Are actiune hidratatanta asupra pielii. Este folosit pentru tratamentul preventiv al imbatranirii pielii datorita tocofenolilor abundenti in compozitia chimica a uleiului de orez.

Un articol oferit de Smart Gourmet

Din Alimentație

17.12.2011

Atentie la pericolele din farfurie!

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Alimentatia in sezonul rece

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Fructele de sezon

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook