Pe urmele şampaniei

Vinuri

Consumata cu placere in intreaga lume, sampania a participat la mai multe petreceri si evenimente speciale, decat orice alt sortiment de vin, pentru ca nici o alta bautura nu rasfata la fel de mult. Denumirea internationala a sampaniei, "Champagne" vine de fapt de la numele regiunii din nordul Frantei, singurul loc din lume unde se poate produce faimoasa bautura. Metoda de obtinere este cea de fermentatie in sticle, "champagnoise", veche de cateva secole. Desi a durat ceva timp pana s-a ajuns la perfectionarea acestei metode, sampania este facuta dupa aceleasi principii de pe vremea lui Henry al IV-lea.

Romanii, cunoscuti ca unul dintre cele mai pricepute neamuri in domeniul vinului din toata istoria, pe vremea cand isi gasisera locul in aceasta regiune, si-au dat seama ca pamantul arid din zona era numai bun pentru cultivarea vitei de vie. Ei au observat, de asemenea, ca vinul facut aici devenea natural spumos mai ales daca era de culoare alba, avea un continut redus de alcool si era imbuteliat intr-o anumita perioada a anului, si anume in timpul echinoxului de primavara.

Mai tarziu, manastirile din regiunea Champagne care asistau economic coroana regala, aveau obligatia de a produce vin de calitate, o indeletnicire serioasa pana la Revolutia Franceza din 1789. Cum sampania avea nevoie de un parinte, cam in aceasta perioada istoria l-a gasit pe Dom Perignon (1638 - 1715), un calugar benedictin, care pe vremea sa era sef peste pivnitele Hautville. Este gresit insa sa asociem acest nume cu descoperirea sampaniei, pentru ca dioxidul de carbon din acest vin este natural si se datoreaza in special climatului rece al regiunii si sezonului lung de coacere al strugurilor. Dom Perignon este doar cel care a reusit sa faca acest vin  sa ramana in sticle, folosind dopuri din scoarta de copac sau din canepa imbibata in grasime. Este adevarat insa ca Dom Perignon, cel care atunci cand savura licoarea fermecata exclama: "este ca si cum ai gusta din stele", mai tarziu avea sa fie asociat cu sampania de calitate.

In Romania, vinurile spumante, perlante si cele spumoase sunt recunoscute sub forma de sampanie, ceea ce este total eronat. Denumirea de sampanie se foloseste exclusiv pentru vinurile produse in zona delimitata, Champagne, din Franta. De altfel, denumirea champagne si traducerea fonetica a acesteia este interzisa prin lege. Asa au fost adoptate denumirile de vin spumant, spumos, efervescent sau perlant.

Adevarata sampanie se obtine numai din regiunea cu acelasi nume si toate dopurile care se folosesc la imbutelierea vinului provenit de aici, trebuie sa aiba inscriptionat cuvantul "champagne". Sampania se produce dupa metoda "champagnoise" denumita si "metoda fermentatiei in sticla", adica continutul de CO2 rezulta doar din fermentia in recipinetul inchis. Vinul spumant este si el la randul sau obtinut prin metoda "champagnoise", dar nu provine din regiunea Champagne si deci nu-si merita numele de sampanie. In afara de metoda traditionala, spumantele pot fi obtinute, de asemenea, prin metoda cuve close-charmant, ce s-a dovedit a fi mult mai ieftina.Vinul spumos sau perlant este obtinut din amestecuri de vin, zaharuri, arome si uneori sucuri de fructe impregnate cu CO2.

Din Vinuri

17.12.2011

Vinul alb - despre cum se obtine

Citeşte mai departe →

17.12.2011

GoodWine

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Vinul roșu - despre cum se obține

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook