Mâncarea și vinurile franțuzești

Vinuri

Mancarea si vinurile din aceeasi regiune fac adesea o pereche reusita, pentru ca ele "cresc" impreuna. Daca visezi la un vin bun si o mancare regionala potrivita, nu este loc mai bun sa le gasesti decat in Franta.

Bordeaux

Situat in sud-vest-ul Frantei, Bordeaux este "casa" a doua dintre vinurile celebre ale lumii: Cabernet Sauvignon si Merlot. In Bordeaux se produc vinuri rosii regale, dar si vinuri albe desavarsite. Vinurile rosii de Bordeaux se imbina armonios cu vita, miel si rata. Aici se pregateste cea mai buna reteta de fois gras! Vita si mielul se gatesc in sos à la bordelaise din: vin rosu, sunca, unt, ceapa, busuioc sau patrunjel. Regiunea este cunoscuta si pentru minunatele sale trufe sau ciuperci.

Vinurile albe se servesc alaturi de peste si fructe de mare, provenite din Atlantic.

Iata cele mai cunoscute retete din aceasta regiune:

Creveti in coniac
Fructe de mare in sos de vin
Mancare de rata
Coaste de vita cu rosii si seminte de pin
File de peste cu sos de Merlot
Miel prajit
Miel cu legume la cuptor

Burgundy

Burgundy este o regiune din estul Frantei, cunoscuta pentru vinurile sale: Pinot Noir si Chardonnay. Insa este si o regiune cu o bogata traditie gastronomica. Capitala regiunii este Dijon, cunoscuta pentru vinurile sale sofisticate si pentru mancarurile:

Boeuf Bourguignon Coq au vin Somon in sos Chardonnay

Mustarul Dijon se prepara din sucul nefermentat al vitei de vie locale si este o componenta clasica a multor mancaruri pe baza de carne sau legume. Regiunea este cunoscuta si pentru ciresele sale. Un meniu clasic include rata in sos de cirese si o sticla de vin rosu Burgundy. Un meniu à la bourguignon consta intr-un sos rosu de vin, ciuperci, ceapa si bacon, alaturi de o friptura suculenta.

Lyon

Se afla in regiunea Rhone, de-a lungul raului cu acelasi nume, cunoscuta pentru productia de vinuri roze. Lyon este si un oras cu o bogata traditie gastronomica, principalele meniuri traditionale incluzand ceapa in diverse combinatii, cartofii si carnea, supele si omletele gatite cu sos Lyonnaise din ceapa prajita si vin alb.

Retete traditionale:

Quiche cu ceapa
File mignon cu glazura de otet balsamic
Friptura cu sos de usturoi si vin
Pui cu ciuperci
Cartofi traditionali
Supa de dovleac
Supa de ceapa

Alsacia

Gastronomia din aceasta regiune este puternic influentata de germani. Vinurile albe domina, in principal minunatele Riesling sau Pinot Gris. Aici se consuma cartofi preparati traditional, carnuri sarate numite choucroute garni sau sunca. Iata cateva retete:

Tarta cu cirese
Pui cu prune
Friptura de porc
Tarta cu ceapa
Quiche Lorraine

Din Vinuri

17.12.2011

Vinul alb - despre cum se obtine

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Vinul roșu - despre cum se obține

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Combinații clasice de vinuri și mâncăruri fine

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook