Sfaturi practice in bucatarie

Sfaturi practice

Cum sa ferim pestele sa se sfarame la fiert: punem in apa de fiert putin otet de buna calitate.

Obtinem o glazura colorata, fara coloranti alimentari punand cateva picaturi de ceai de macese concentrat in glazura de zahar.

Semnul ca aluatul de cozonac e suficient framantat este cand devine usor lipicios la pipait, dar nu se mai prinde de maini sau de vas si e elastic.

In primele 20 de minute de coacere a unui cozonac, nu deschideti usa cuptorului! Cozonacii se pot lasa.

Nu opariti niciodata drojdia, caci efectul de crestere ii va fi diminuat. Nu folositi nici un ingredient lichid (lapte, apa, unt topit) prea fierbinte.

Pentru a-i anihila gustul amarui, opariti nuca pentru umplutura (la prajituri, cozonaci, etc) cu lapte clocotit.

Cozonacul va fi mult mai pufos daca acoperim forma in care se coace la cuptor cu o hartie de pergament unsa cu unt (ulei sau untura).

Imediat ce scoteti cozonacul din cuptor, ungeti-l cu ulei sau cu ou batut cu lapte. Se va pastra moale si pufos multa vreme.

Daca v-au ramas cozonaci care s-au intarit, inveliti-i in folie de aluminiu si dati-i 20 de minute la cuptor, la foc mic. Vor deveni din nou pufosi.

Cum sa fierbem legumele: pe cele care cresc in pamant, cartofi, morcovi, ceapa, le scufundam direct in apa rece. Pe cele care cresc la suprafata, rosii, vinete, ardei, in apa fierbinte.

Adaugati o cantitate mica de zeama de lamaie in apa in care gatiti anghinare. Astfel, aceasta isi va pastra culoarea.

Albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei inainte de a le bate. Pentru ca acestea sa se bata bine si sa se umfle, dati la rece castronul si telul, inainte de a incepe.

O modalitate de a pastra aroma ierburilor proaspete este sa preparam un unt aromat. Lasati untul la temperatura camerei sa se inmoaie, apoi adaugati ierburi tocate fin, in orice combinatie (intre 2 si 4 linguri pentru un unt). Untul se poate tine la frigider sau la congelator si se poate folosi la asezonarea fripturilor sau pur si simplu la un sandwich.

Pentru ca piureul de cartofi sa iasa mai pufos, adaugati un varf de praf de copt, inainte de a-i zdrobi sau de a-i bate cu mixerul.

Pentru oua fierte tari, acoperiti-le cu apa rece si un varf de sare. Aduceti apa in punctul de fierbere, luati oala de pe foc, acoperiti cu un capac si lasati ouale in apa fierbinte timp de 8-9 minute. Scurgeti apa si puneti ouale sub apa rece.

Un sos pentru friptura dintr-o miscare? Dupa ce ati scos carnea din tigaie, adaugati la zeama ramasa 2 linguri de unt, un pic de vin alb si un strop de cognac. Turnati sosul peste friptura.

Faceti o gaura in mijlocul feliilor de burger in timp ce le pregatiti. Carnea se va face astfel mai repede, iar gaurile vor disparea la final.

Introduceti o felie de bacon in apa rece, inainte de a o praji. Astfel ea va ramane dreapta si capetele nu i se vor ridica.

Cand manevrati un aluat, incercati sa va ungeti mainile cu ulei de masline, in loc de faina.

Este important sa lasati friptura (porc, vita, miel, pasare) sa se odihneasca putin dupa preparare, inainte de a felia. Asta va permite carnii sa-si absoarba sucul.

Pentru a obtine cartofi prajiti crocanti, tineti cartofii cruzi curatati in apa rece pentru cel putin o jumatate de ora inainte de a-i praji. Si bineinteles scufundati-i in uleiul incins bine de tot.

Pentru a face mai putin fum, ungeti cu ulei sau grasime intotdeauna carnea (dupa ce a fost scoasa de la frigider si din timp, inainte de preparare), niciodata tigaia. Puteti folosi si uleiuri aromate, dar evitati ierburile aromate uscate pentru ca acestea se vor arde inainte ca gratarul sa fie gata.

Din Sfaturi practice

17.12.2011

10 sfaturi utile in bucatarie

Citeşte mai departe →

10.01.2012

De ştiut când gătim

Citeşte mai departe →

10.01.2012

De ştiut când mergem la cumpărături

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook