Savoare şi răsfăţ de Revelion

Sfaturi practice

Sezonul sarbatorilor de iarna, Craciunul si Revelionul sunt motive temeinice pentru a ciocni o cupa de sampanie alaturi de un foie gras, fara indoiala, o combinatie extravaganta pentru ocazii speciale. Aceste sarbatori la romani au inregistrat schimbari majore in ultimile decenii, simtindu-se tot mai mult influentele vestice, in ceea ce priveste preparatele culinare, astfel incat sarmalutele si salata de boeuf pierd tot mai mult teren in fata delicateselor si meniurilor inedite.

Daca pe vremuri, sampania si intr-o oarecare masura si foie gras-ul, erau considerate un lux, fiind consumate in special de persoanele cu sange albastru, astazi, insa, putem spune ca aceste doua "marci ale Frantei" au coborat pe scara sociala. De aceea tot mai multi impatimiti a placerilor culinare pot savura astazi aceasta combinatie la ocazii speciale.

Cum servim Champagne si cum servim Foie Gras

E bine ca sampania sa fie servita in pahare cu picior inalt si cu deschidere cat mai mica (pahare tulip sau flute); in primul rand pentru eleganta (de asemenea le permite bulelor sa se ridice la suprafata) si in al doilea rand pentru ca licoarea sa-si pastreze concentratia de aroma si dioxid de carbon cat mai mult timp. Temperatura optima de servire este de 7 grade Celsius, numai atunci aroma si gustul vinului pot fi apreciate in intregime. Paharele nu trebuie racite sau inghetate in prealabil deoarece acest proces va duce la mascarea buchetului de vin. Cea mai simpla metoda de a obtine temepratura optima de servire, este plasarea sticlei nedeschise intr-o frapiera umpluta jumatate cu gheata si jumatate cu apa, timp de 20-30 de minute. Sau, daca este mai la indemana, sticla se poate lasa la frigider pe o perioada de 3-4 ore, fara a se introduce la congelator.

Deschiderea sticlei este de asemenea un procedeu care necesita indemanare. Se spune ca zgomotul produs in momentul deschiderii este un semn clar de pierdere a calitatii gustului, astfel, daca procedura a fost corect executata, dopul nu va pocni cu putere iar bautura nu se va revarsa din sticla. Continutul paharelor in momentul servirii nu trebuie sa depaseasca doua treimi din capacitatea lor, iar umplerea lor se face incet pentru a realiza un guleras de spuma. Odata deschisa, sticla de sampanie nu trebuie in mod oblogatoriu sa fie consumata in intregime. Daca este inchisa in mod corect cu dopuri speciale, etanse, ea poate fi pastrata la rece timp de cateva zile, desi nu este recomandat, deoarece se pierde din calitate.

Foie gras se serveste cel mai bine la inceputul mesei, atunci cand papilele gustative sunt foarte receptive. Specialistii recomanda ca ficatul sa se lase in frigider fara ambalaj cateva ore inainte de a fi servit si sa se scoata cu 20 de minute inainte de degustare. Taiati-l in ultimul moment pentru a-i pastra nealterate culoarea si savoarea. Pentru a-i pastra textura, foie gras trebuie feliat cu grija cu un cutit fara dinti, trecut prin apa calda si sters dupa decuparea fiecarei felii. Este de preferat ca el sa fie servit in farfurii in prealabil incalzite, insa daca servirea se face de pe un platou, acesta poate fi pus pe cuburi de gheata, pentru a pastra ficatul proaspat. Portia recomandata pentru o persoana, daca ficatul este servit ca si antreu este de 50-70 g, iar daca este servit ca si fel principal 100-130g.In Franta, marea majoritate a consumatorilor de foie gras il mananca rece, alaturi de paine taraneasca sau bagheta, netartinat insa.

Festinul

La final va propunem cum sa le serviti impreuna, pentru ca degustarea de Foie Gras acompaniat de o Champagne sa fie una memorabila pentru papilele gustative, un veritabil rasfat regal!

Foie gras de gasca este un produs renumit pentru catifelarea si onctuozitatea sa. Preparat "au naturel" sau cu diferite asezonari, pentru a-i pastra aromele subtile si rafinate, un ficat moale si dulceag, el se degusta impreuna cu o sampanie lejera, proaspata, vioaie, cu perlaj fin in a carei componenta dominanta intra chardonay.

Foie gras de rata cu gustul sau mai rustic si pronuntat decat cel de gasca permite modalitati de preparare mai variate. Francezii il prefera insa servit pe paine taraneasca de calitate, prajita sau nu, presarat de sare grunjoasa, o combinatie ce face apel la o sampanie puternica, robusta, tanara sau matura, avand la baza soiul Pinot Noir sau Meunier.

Versiunea "dulce acrisoara" de foie gras, servita cu "pain brioche" si dulceata de ceapa dulce sau de smochine sau pere, o vom degusta alaturi de o sampanie cremoasa si rotunda, cu savoare intensa, matura, dominata de Pinot Noir si/sau Meunier.

Ramane doar sa savurati!

Din Sfaturi practice

23.06.2014

Tehnici de gătit

Citeşte mai departe →

10.01.2012

De ştiut când mergem la cumpărături

Citeşte mai departe →

27.02.2012

Sfaturi practice in bucatarie

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook