Lucruri utile in bucatarie

Sfaturi practice

Petele de pe oale nonaderente pot fi indepartate, daca fierbeti 2 linguri de praf de copt, 1/2 cana de otet si o cana de apa timp de 10 minute.

Atunci cand goliti un borcan de muraturi, folositi zeama ramasa pentru a curata fundul oalelor si tigailor de cupru. Doar turnati zeama intr-un vas si scufundati oala/tigaia pentru 15 minute in aceasta.


Pentru a reimprospata culoarea si luciul unei oale de aluminiu, fierbeti coaja de mar in ea pentru cateva minute, apoi clatiti si uscati.

Argintul (fie ca e vorba de bijuterii sau de vesela) se poate curata cu pasta de dinti. Puneti pe o carpa curata, lustruiti, apoi cu alta carpa curata, stergeti.

Petele si sedimentele de pe vazele de cristal reactioneaza la uleiul de masline. Doar turnati putin in recipient si lasati-l acolo pana ce petele dispar.

Lentilele ochelarilor de vedere se pot curata cu otet.

Nu incalziti niciodata un sos pesto. Busuiocul se va innegri si va avea un gust amar.

Cand tocati usturoi, presarati un varf de sare peste acesta. Astfel, el nu se va mai lipi de fundul de bucatarie sau de cutit.

Nu aruncati vinul ramas. Turnati-l in cuburi pentru gheata, dati-l la congelator si folositi-va de el la fripturi si sosuri.

Cascavalul nu se va usca daca veti unge partea inceputa cu unt, inainte de depozitare la frigider.

Pentru a mentine boabele de popcorn proaspete, depozitati in congelator. Astfel, se vor deschide mai multe cand le pregatiti.

Lasati carnea la dezghetat in frigider, si nu pe blatul de bucatarie in spatiu deschis. Astfel, impiedicati dezvoltarea bacteriilor in carne.

Puteti folosi ata dentara (cea fara arome) pentru a taia branzeturi moi, prajituri moi, aluat, etc.

Cu cat aglomerati mai mult o tigaie cu ulei incins, cu atat acesta isi va pierde din temperatura, timpul de gatire va creste, iar preparatele se vor imbacsi cu ulei.

Painea isi va mentine mai mult timp prospetimea, daca alaturi de ea depozitati o tulpina de telina.



Dintr-o cana de orez veti obtine 3 cani de orez gatit.

Va luneca mainile cand vreti sa deschideti un borcan? Incercati cu manusi de cauciuc. Veti avea mai mult succes decat cu un prosop de bucatarie.

Pentru a fragezi carnea rosie, marinati-o in vin rosu, iar pe cea alba in lapte batut.

Toate ingredientele necesare pregatirii cozonacilor se scot din frigider sau camari reci si se lasa peste noapte intr-o camera incalzita.

Albusurile se bat mult mai repede daca in castron se adauga cateva picaturi de lamaie si un pic de sare. Spuma de albusuri obtinuta va fi mult mai ferma.

La cozonac nu se folosesc niciodata oua de rata, gasca sau curca, pentru ca albusul acestora, fiind dens si greu, nici nu se bate bine, nici nu permite aluatului sa creasca.

La cozonac si alte prajituri nu se foloseste lapte nefiert, pentru ca se taie in amestec cu ouale.

Pentru a da cozonacului o culoare galbena mult mai intensa, ouale se sparg de seara si se presara cu sare.

Cum sa scapam de amareala din castraveti: daca si dupa ce ii curetati de coaja sunt amari, ii lasati cateva minute in lapte.

Cum sa scapam de musculitele de fructe din casa: puneti o palnie intr-un borcan si turnati otet de mere prin ea. Musculitele vor gasi drumul spre "delicatesa", dar nu si pe cel de intoarcere.

Cum sa curatam o cratita de care s-a prins mancarea: puneti doua linguri de zat de cafea, apoi frecati bine cu o carpa sau burete. Se curata imediat.

Cum sa curatam o sticla frumoasa, care s-a prafuit/murdarit: pisati cojile de la doua oua, le puneti in sticla, turnati apa calduta si agitati bine-bine de tot. Sticla se va curata foarte frumos.

Ceaiul devine mai aromat daca puneti o coaja de lamaie sau potocala ori un praf de vanilie in cutia in care il pastrati.

Dintr-un ou de strut (care cantareste intre 1.5 si 2 kg) se prepara o omleta suficienta pentru 12-15 persoane.



Pentru a obtine fructe uscate de briose sau prajituri, alegeti fructe (caise, mere, piersici, pere) proaspete si sanatoase pe care le taiati felii sau cuburi si le asezati pe gratarul cuptorului. Lasati-le sa se coaca in cuptorul preincalzit timp de 30-40 de minute. Le puneti in saculet sau borcan abia dupa ce s-au racit complet.

Aburii grasi depusi pe hota ies cu bicabornat, pe care il folositi in combinatie cu apa si buretele, ca pe un praf de curatat.

Nu aruncati frunze de salata verde, ridichi, andive care nu sunt proaspete si incep a avea pete maronii. Daca nu sunt moi sau lipicioase, puteti pregati o garnitura delicioasa. Le sotati simplu in ulei de masline, usturoi si sare, exact ca pe cele de spanac.

Pentru o friptura cat mai buna, carnea trebuie sa fie la temperatura camerei inainte de coacere. In caz contrar, timpul de coacere devine mai lung si riscati sa fierbeti carnea in loc sa o rumeniti. Scoateti carnea afara din frigider cu 30-60 de minute inainte de a incepe pregatirea.

Borcanele care se deschid greu se asaza cu capacul in jos, in apa calda, cateva minute.


Ca sa nu se usuce, cascavalul se pastreaza la frigider intr-o panza curata, inmuiata in vin alb.

Telina si alte radacinoase se pot pastra proaspete la frigider, daca se infasoara in folie de aluminiu.

Uleiul ramas de la prajit il mai poti folosi daca-l strecori si adaugi putina zeama de lamaie.

Daca vrei sa ai mai multa zeama de lamaie, inainte de a o stoarce, pune-o 5 minute in apa fierbinte.

Pentru a inlatura mirosul din frigider, se pune un pahar cu zat de cafea. Se schimba dupa 4 zile. Se poate incerca de asemenea si cu carbune.

Pentru a inlatura mirosul urat de la chiuveta, se presara in scurgere, peste noapte, praf de copt.

Daca vrei un zahar aromat pentru prajituri pune intr-un borcan cu zahar cateva flori de levantica. Se poate folosi la inghetate si la creme pentru prajituri.


Petele de rugina, care apar pe bateriile de la bucatarie sau pe obiectele metalice din casa, ies foarte usor daca le freci cu cateva felii de ceapa cruda si cu zeama de lamaie. La fel de bine actioneaza si otetul fiert asupra ruginii.

Grasimea de pe oalele de inox sau email se ia cu bicarbonat.

Daca vrei sa scapi de mirosurile fundurilor de bucatarie, mai ales de cel de ceapa, care se imbiba foarte usor, curata cu otet.

Nucile pecan pot fi greu de curat de coaja. Pentru a usura procesul, scufundati-le in apa clocotita timp de 10 minute.

Cartofii ajuta la indepartarea petelor alimentare de pe maini. Feliati un cartof crud si frecati cateva secunde, dupa care clatiti-va cu apa.

Pentru indepartarea mirosurilor de peste, striviti cateva capsuni proaspate intre degete pentru un minut sau doua, apoi se clateste cu apa si sapun. Alternativ se poate achizitiona un sapun metalic.
Pentru ca mierea sa se desprinda mai usor de lingura atunci cand masuram cantitatea, ungeti lingura cu unt sau margarina inainte.

Pentru a prelungi viata unui lapte inceput, adauga sare. Un varf de sare va incetini ritmul de raspandire a bacteriilor.

Daca este tinut la congelator, zaharul brun nu se va intari.

Pentru ca un tort sa-si pastreze prospetimea mai mult timp, adaugati o jumatate de mar in recipientul in care tineti tortul la rece.


Pentru a preveni incoltirea cartofilor, puneti un mar in plasa/lada/cosul in care depozitati cartofii.

Cel mai bun moment pentru a culege fructe si legume, pentru un maximum de aroma, este dimineata.

O felie de mar va inmuia zaharul brun intarit (sau un trabuc uscat).

Evitati depozitarea cartofilor alaturi de ceapa, deoarece se vor strica mult mai repede, atat cartofii, cat si ceapa. De asemenea, nu depozitati cartofii in frigider.

Nu depozitati rosiile la frigider. Este valabil si pentru piersici, cartofi, ceapa, paine, usturoi si cafea. Temperaturile mici vor compromite gustul si textura acestor ingrediente.

Pentru a obtine de doua ori mai multa cantitate de suc, bagati pentru 10-20 de secunde lamaile, limetele si portocalele la cuptorul cu microunde inainte de stoarcere.

Pentru a preveni alunecarea fundurilor de bucatarie, puneti un prosop dedesubt in timp ce lucrati.

Servirea alimentelor calde pe farfurii reci este o greseala de incepator. Incalzeste farfuriile timp de zece minute inainte de montarea preparatului. Pe de alta parte, farfuriile sau platourile racite la frigider vor stimula prospetimea preparatelor reci, precum salatale de vara.

Rosiile sunt intotdeauna mai aromate cand le mananci la temperatura camerei.

Menta si busuiocul proaspat se pastreaza cel mai bine invelite intr-un servet de bucatarie umezit si apoi invelite in folie. Poate rezista si doua saptamani fara probleme.

Pentru conservare, foloseste doar oteturi care au aciditatea mai mare de 5%, deoarece aciditatea ridicata ajuta la pastrarea prospetimii legumelor, din conserve, mai mult timp. In cazul acesta trebuie sa ai de asemenea grija ca oala in care fierbi legumele sa nu reactioneze la otet. Cratitele de otel inoxidabil si cele non-adezive sunt cele mai bune.

In cazul in care painea a mucegait, nu este suficient sa arunci doar bucatile afectate de mucegai. Arunca toata painea.



Daca folosesti betisoare de frigarui, tine-le in apa timp de 5 minute, inainte de a le folosi. Astfel, ele nu se vor arde la capete.


Din Sfaturi practice

23.06.2014

Tehnici de gătit

Citeşte mai departe →

10.01.2012

De ştiut când mergem la cumpărături

Citeşte mai departe →

28.12.2011

Savoare şi răsfăţ de Revelion

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook