Fotografia preparatelor culinare

Sfaturi practice

Fotografierea diferitelor feluri de mancare nu este o activitate chiar atat de usoara precum reiese din cartile de gatit sau din revistele de gen. Un fotograf trebuie să fie conştient de mediul în care realizeaza fotografia iar secretul unor fotografii reusite este ascuns in unghiul din care este facuta fotografia, compozitia mancarii, fundalul  si cantitatea de lumina din incaperea in care este facuta fotografia.

Lumina

Un prim considerent pentru un fotograf ar trebui să fie cantitatea de lumina din bucatarie sau din incaperea in care fotografiaza. Pregătirea luminii in prealabil va va da ocazia sa economisiti timp atunci cand sunteti implicat in luarea imaginilor si va va scapa de cateva clipe de frustrare. O fereastra va poate oferi suficienta lumină iar cateva suprafete albe, cum ar fi cateva foi de hartie, pot fi folosite ca reflectorizante pentru eliminarea umbrelor excesive. O oglinda, sau alte suprafete metalice, pot fi de asemenea surse bune de lumina. Ele pot fi folosite pentru pentru a reflecta lumina naturala. Rezultatul final este foarte important, ceea ce va permite sa utilizati orice care v-ar putea ajuta. Atentie insa la sursele foarte mari de lumina, cu cat lumina este mai puternica cu atat mai putina textura a mancarii va fi vizibila in poza. Un indiciu foarte important este sa nu folositi niciodata blitzul la fotografierea mancarii!!!

Stabilitate prin trepied

Distanta mica atunci cand fotografiati preparate culinare este necesara si foarte importanta, iar fiecare poza trebuie facuta cu multa atentie. Fata de pozele facute de la distanta, pozele facute de la apropiere sunt mult mai sensibile la miscare. In aceste conditii rezultatul poate fi compromis de orice miscare mica. În consecinţă, un trepied este un instrument foarte pretios atunci cand este necesara stabilitatea. Dacă nu aveţi un trepied, încercaţi să găsiţi obiecte stabile prin casa (masă, spatarul scaunului, etc.) pe care să va tineti nemiscate mâinile. Puteţi folosi de asemenea un saculet sau o punga plina cu nisip pe care sa aranjati camera exact asa cum aveti nevoie. O pungă plină de orez isi va face treaba de asemenea. Daca este necesara ridicarea aparatului de fotografiat puteti aseza sub punga si cateva carti mari.

Prezentarea preparatelor culinare 

Dacă doriţi profesionalism in poze, felurile de mâncare trebuie să fie aranjate într-o forma geometrica. Aranjarea felurilor de mâncare trebuie să fie făcuta în aşa fel încât ingredientele şi importanta lor sa fie surprinse in imagine, iar culorile sa fie cat mai naturale pentru a face preparatul cat mai atragator ochiului. Nu uitaţi de fundal. El poate fi natural sau compus din ceva ce va doriţi să apară în imagine. Dacă nu sunteţi mulţumiti de de fundal, un mod simplu de a-l schimba, este de a utiliza o coala de hartie alba sau colorata. Fundalul în pozele cu preparate culinare este un element foarte important pentru succes. Un fundal nepotrivit poate face diferenta dintre succes si esec.

Unghiul

Alegeti un unghi undeva între 10 şi 45 de grade deasupra blatului mesei. Ca si fotograf trebuie sa incercati sa prezentati un plan bidimensional cat mai tridimensional posibil. Dacă faceti fotografia direct de deasupra mancarii eliminati un plan din cele doua pe care le aveti la dispozitie pentru a crea un plan in trei dimensiuni. Nu este o idee bună. Cu cat unghiul este mai mic, cu atât mai inalte vor parea preparatele. Daca folsiti insa un unghi prea mic nu veti mai avea posibilitatea de a vedea partea de sus a mancarii, eliminand si in acest caz o dimensiune. Cu cat folositi un unghi mai mic cu atat mai multa recuzita trebuie sa folositi, deoarece creati spatiu pe verticala care trebuie umplut.

Articol si poze preluate de pe:

www.foodportfolio.com

www.howtophotographfood.com

Din Sfaturi practice

28.12.2011

Savoare şi răsfăţ de Revelion

Citeşte mai departe →

10.01.2012

De ştiut când mergem la cumpărături

Citeşte mai departe →

27.02.2012

Sfaturi practice in bucatarie

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook