De ştiut când mergem la cumpărături

Sfaturi practice
Atunci cand cumparati ciuperci, alegeti-le pe cele care au palarioara inchisa, lipita de codita. Astfel este garantat ca ele sunt proaspete.

Cand cumparati alimente congelate (de exemplu mixuri de legume) alegeti doar acele pungi, in care (prin pipait) simtiti bucati individuale. Renuntati la acele ambalaje in care se simte o masa inghetata, semn ca, continutul a fost supus la o eventuala dezghetare la un moment dat si apoi recongelat.

Cand cumparati ridichi, alegeti capatanile mici. Cu cat sunt mai mici, cu atat este si gustul mai bun.

Fie ca sunt albi sau fie ca sunt rosii, atunci cand cumparati struguri, alegeti ciorchinele pline cu fructe. Evitati strugurii care se smulg usor de pe ciorchine, semn ca sunt culesi de mult.

Evitati sfecla rosie cu forma alungita si cu portiuni ca acoperite de solzi in jurul suprafetei de sus. Acestea vor avea o textura dura, atoasa si vor fi foarte puternic aromate.

Cautati dovleceii care sunt fragezi, bine dezvoltati si fermi, cu aspect lucios. Evitati-i pe cei prea maturi si statuti, care vor avea un aspect mat si suprafata dura, samburi mari si textura atoasa si uscata.

Pestele proaspat trebuie sa fie ferm la atingere si foarte important, ochii cu pupilele de un negru stralucitor si corneea curata. Branhiile sunt de asemenea importante: daca pestele este proaspat, acestea ar trebui sa fie de un rosu intens, asadar evitati pestele cu branhii care dau spre maroniu.


Cand cumperi vinete, cauta-le pe cele tari si grele, cu coaja lucioasa si neteda. Vinetele nu necesita sare pentru a le reduce din gustul amar, deoarece speciile moderne sunt mai putin amare.

Cumpara doar sofranul pe care il poti vedea. Culoarea trebuie sa fie sangerie, un oranj intens, fara urme de alb sau galben, un semn ca si alte parti ale plantei, decat stigmatele, au fost folosite in procesul de uscare.

Uleiul de masline cumparat trebuie sa fie extravirgin, desi e mai scump. Nu va pacaliti! Daca e ieftin, inseamna ca este din samburi de masline si e amar.

Cand cumperi nuca de cocos, scutura nuca. Daca suna plina cu lichid, atunci inseamna ca este proaspata.

La cumpararea unui ananas, ai grija sa alegi unul copt, iar modalitatea cea mai buna sa te asiguri de acest lucru, este prin smulgerea unui frunze. Daca se smulge usor inseamna ca ananasul este copt.

Cand cumparati carne de porc, alegeti bucatile care sunt de un roz pal cu grasime alba (nu galbena). Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat carnea este mai putin proaspata.

Din Sfaturi practice

10.01.2012

Lucruri utile in bucatarie

Citeşte mai departe →

23.06.2014

Tehnici de gătit

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Fotografia preparatelor culinare

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook