De ştiut când gătim

Sfaturi practice

Cand fierbeti porumb, adaugati o lingura de zahar. Acesta va scoate si stimula dulceata naturala a porumbului.

Pentru a preveni craparea oualor la fierbere, adaugati un varf de sare cand apa incepe sa clocoteasca.

Anumite alimente, precum legumele sau carnea de pui absorb mai repede marinadele, decat carnea de porc sau cea rosie in general. Asadar, cand marinati pui, creveti, peste sau legume, 3-4 ore sunt suficiente, pe cand pentru carnea rosie ideal ar fi sa fie lasata la marinat peste noapte.

Ciupercile proaspete contin de regula apa, asadar atunci cand le sotati, amestecati constant pentru ca excesul de apa sa se evapore.

Dupa ce decongelati spanacul, stoarceti-l si uscati-l cu un prosop de bucatarie; altfel, acesta va lasa multa zeama in timpul gatirii, ceea ce va afecta rezultatul final al preparatului.

Intotdeauna folositi un cleste pentru a invarti carnea pe gratar. Daca o veti intepa cu o furculita, carnea isi va pierde din suculenta.

Sosurile sau cremele cu cocoloase nu sunt ceva placut si chiar si celor cu experienta li se mai poate intampla un astfel de mic accident la gatit. Nu va panicati! Treceti pur si simplu sosul printr-o sita si problema s-a rezolvat. Supele se pot si ele strecura, pentru a obtine claritatea suprema, adaugati doar un filtru de cafea in sita.

Pentru a curata ciupercile, luati un prosop de bucatarie, inmuiati in zeama de lamaie si stergeti palarioarele de ciuperci. Astfel ele isi vor pastra si culoarea.

Cand asezonati mancarea cu sare, cel mai bine e sa o faceti cu varful degetelor. Asta va va conferi precizie.

Nu supraaglomerati tigaia pentru o aroma mai intensa a alimentelor si a preparatului. In caz contrar ingredientele se vor inabusi mai degraba decat sota si carameliza, si va creste de asemenea si timpul de pregatire. Ingredientele e cel mai bine sa stea intr-un singur strat, asa ca asigurati-va ca aveti o tigaie suficient de mare. Daca nu, mai bine gatiti in doua randuri, decat sa pierdeti aromele.

Pentru o piele de pui crocanta, va sfatuim sa cumparati puiul cu o zi inainte de a-l gati, il presarati cu sare grunjoasa si il tineti descoperit la frigider pana a doua zi. Aerul si sarea vor scoate excesul de apa si asta va face ca pielea de pe pui sa se faca crocanta!

Secretul unui sos grozav pentru paste?! Apa in care au fiert pastele. Salvati o cantitate mica din apa la scurgerea pastelor si adaugati la sos. Amidonul va ajuta ca sosul sa se armonizeze cu pastele, creand un preparat mult mai cremos si aromat.

Incercati sa gatiti cu o combinatie 50:50 de unt si ulei de masline. Untul scoate in evidenta aromele bogate, doar ca acesta arde si se innegreste chiar si la temperaturi mici. Uleiul previne insa arderea laptelui din unt, permitand gatitul la temperaturi mai mari.

Vi se intampla ca friptura sau pulpele de pui sa se arda la exterior si in interior sa nu fie pe deplin gatite? Atunci introduceti o tija curata din otel inoxidabil in partea cea mai groasa a carnii si terminati de gatit. Aceasta va actiona ca un conductor de caldura spre interiorul carnii si astfel carnea se va coace din interior spre exterior.

Pentru a obtine pastele al dente, fierbeti conform instructiunilor de pe ambalaj, dar scurgeti pastele cu circa un minut sau doua inainte, de cum indica pe pachet. Adaugati pastele la sos si amestecati. Astfel pastele vor fi bune!

Cand gatiti bucatile de peste in tigaie, puneti intotdeauna partea cu pielea, in jos. Pielea impiedica astfel uscarea carnii. Lasati asa circa 5 minute, dupa care se intoarce pestele si se mai tine 1-2 minute.

Ai uitat de carne la gatit si e prea uscata? Incearca sa tai felii subtiri, aseaza-le pe o farfurie, adauga peste ele rosii si ceapa tocata, ulei de masline si suc de lamaie (sau cateva linguri de vinegreta). Acidul si uleiul ii vor reda carnii fragezime si suculenta.

Readu legumele la viata, scufundandu-le in apa cu gheata inainte de a le gati. Legumele se "ofilesc" datorita pierderii lichidelor; apa inghetata va patrunde insa in celulele lor, reimprospatandu-le.

Pune carnea intr-o punga si scufunda astfel in apa calduta timp de 30-60 de minute inainte de a o gati. Odata cu cresterea temepraturii din interiorul carnii, aceasta se va gati uniform.

Cand doriti sa rumeniti legume la tigaie, nu adaugati sarea de la inceput, pentru ca aceasta scoate apa si legumele se vor inabusi. Pentru ca legumele sa aiba o aroma intensa si sa se caramelizeze perfect, adaugati sarea abia la sfarsit.

Daca se adauga putina zeama de lamaie in orezul care fierbe, acesta va deveni mai alb.

Cartofii se fierb mai repede daca-i lasati 15 minute in apa cu sare inainte de a-i pune la fiert.

Conopida ramane alba, daca in apa in care se fierbe, se adauga un pahar cu lapte.

Friptura de pui se rumeneste frumos daca, inainte de a o scoate din cuptor, se stropeste cu putina bere/smantana/miere.

Prunele, caisele, piersicile sau ciresele taiate in doua nu-si mai lasa zeama in prajituri si in tarte, daca sunt asezate in aluat cu partea bombata in jos.

Pentru ca glazura de pe prajitura sa nu crepe cand portionam, mai intai trasam linii cu un cutit in apa fiarta si dupa aceea taiem.

Amestecand ceapa rosie cu otet si lasand-o sa se odihneasca dupa aceea cateva minute, vei obtine o textura si o aroma mai fine.

Mierea e mai dulce decat zaharul, deci ai grija cand vrei sa schimbi indulcitorul in retete. 1 cana de zahar este echivalenta cu 3/4 sau chiar 1/2 cana de miere.

Prajiturile care contin miere se vor rumeni mult mai usor, asa ca nu uita sa micsorezi temperatura cuptorului.

Obtine ce-i mai bun din cardamom, strivind boabele pe un fund de lemn cu ajutorul unui facalet. Apoi strange semintele negre sau maro dinauntru si macina-le fin intr-un mojar cu pistil sau o rasnita. Prospetime la maxim!

Grasimea ramasa de la o friptura (de rata spre exemplu) este un bun inlocuitor pentru uleiul folosit la prajit sau copt legume. Acesta se scurge si se strecoara intr-un borcan curat, ce poate fi pastrat la frigider pana la o luna.

Maslinele cu samburi sunt mai gustoase, iar acestia pot fi usor scosi. Pune maslinele pe un fund de lemn si preseaza-le cu latul cutitului ori cu un fund de borcan sau de pahar. Astfel vei indeparta rapid samburii.

Gustul capsunilor mai putin aromate poate fi potentat de o lingurita de otet balsamic, din acela adevarat, siropos, mai dulce decat acru. Il gasiti in sticlute mici si scumpe.

Pentru o cupa de inghetata perfecta, se scoate inghetata din congelator cu 10 minute inainte de a servi si se inmoaie lingura in apa fierbinte, inainte de fiecare utilizare. Pentru a mentine inghetata in cea mai buna stare, acoper-o inainte de a-i pune capacul cu o foaie de hartie de pergament.

Inainte de a decoji usturoiul, puneti-l in cuptorul cu microunde timp de 10-15 secunde, astfel el se va decoji mai usor.

Pentru a decoji usor rosiile, taie sub forma de cruce baza rosiilor, pune-le pt 10-20 de secunde in apa clocotita. Scoate rosiile si incepe sa decojesti cand s-au racit suficient.

Orezul ramas dupa gatit necesita o mentiune speciala, deoarece poate fi periculos. Daca pastrezi orez deja gatit, pentru o alta zi, raceste-l cat mai repede; pune-l la frigider si incalzeste-l foarte bine inainte de a-l consuma.

Atunci cand cureti sparanghelul, nu arunca resturile, ci foloseste-le pentru supele de legume.

Sparanghelul tanar poate fi taiat fasii si marinat in suc de lamaie pentru a putea fi consumaat crud.

Intotdeauna scoate puiul de la frigider si lasa-l la temperatura camerei o ora inainte sa-l prepari. Acest lucru iti garanteaza fragezime si o friptura patrunsa uniform.

Pentru a te asigura ca un pui facut la cuptor este gata, trebuie doar sa-l intepi cu un bat de frigaruie sau cu un cutit mic intre pulpa si piept; daca sucul care iese este rozaliu, mai lasa puiul la cuptor pentru inca 5-10 minute.

Cimbrul merge de minune alaturi de carnea tocata, deci nu uita de el cand pregatesti chiftele, sarmale sau musaca.

Trufele nu se spala, pentru ca se pierde aroma. Acestea se curata usor de pamant cu o periuta. Cu ani in urma, acestea erau curatate de coaja, dar intre timp chefii s-au prins ca aceasta nu este deloc de aruncat.

Din Sfaturi practice

17.12.2011

Fotografia preparatelor culinare

Citeşte mai departe →

17.12.2011

10 sfaturi utile in bucatarie

Citeşte mai departe →

28.12.2011

Savoare şi răsfăţ de Revelion

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook