Țelina

Legume vedeta

Poate pentru unele persoane radacina de telina nu este decat o leguma folosita la supa si ciorba, pentru ca atat radacina cat si frunzele de telina sunt foarte frecvent utilizate in bucataria noastra. Dar cu aroma sa de mare prospetime, picanta si cu textura sa carnoasa si densa, telina dar si frunzele sale constituie un ingredient de baza pentru piureuri, gratenuri, soteuri, salate, tocanite, sucuri, muraturi.

Telina este totodata exceptional de sanatoasa, fiind o sursa buna de potasiu, fosfor, fier, magneziu, vitaminele A, B6 si C si are o gramada de fibre, care te ajuta sa-ti mentii colesterolul in limite normale. De asemenea, datorita proprietatilor sale depurative si diuretice, telina poate fi consumata cu succes in curele de slabire, deoarece contribuie la eliminarea toxinelor din organism (mentionam aici si apa in exces) si ajuta la digestie.

100 g de radacina de telina cruda contin aproximativ 35 de calorii, iar 100 g de frunze verzi de telina 15 calorii.

Nu ne putem da seama dupa exterior cat de proaspata este telina. In general, radacina n-ar trebui sa sune ca goala atunci cand o ciocanim, iar frunzele verzi ar trebui sa arate proaspete si viguroase. Alege bucatile tari la atingere, cu cat mai putine noduri/excrescente (vor fi mai usor de curatat) si evita-le pe cele care par lovite sau uscate. Telina se pastreaza foarte bine in frigider intre o saptamana si doua saptamani. Iar daca avem un subsol, putem s-o depozitam intr-o lada cu pamant nisipos. Astfel se pastreaza toata iarna.

Telina merge bine cu: cimbru, rozmarin, patrunjel, bacon, peste afumat, smantana, usturoi, alune de padure si nuci, mere si alte radacinoase.

Tulpinile groase si crocante de telina, numite si celery sau apio (o leguma aparuta relativ recent in Romania) pot fi folosite crude si la gustari, cu sosuri si salsa, dar si prajite. Cand cumperi tulpini de apio, cauta-le pe cele rigide, fara crapaturi. Straturile exterioare sunt mai atoase, asa ca e bine sa le cureti cu un peeler de legume. Celery merge bine cu: branza cu mucegai albastru, pere, mere, ardei iute, nuci, pui si vanat cu pene.

Retete Culinario in care telina este vedeta:

Maioneza de telina, Salata de telina apio, Supa crema de telina cu ceapa crocanta, Ardei iuti cu gogonele si telina, Salata de telina cu maioneza, Telina pane, Salata Waldorf.

Pentru toate retetele care contin telina, foloseste filtrele din dreapta de pe pagina Retete culinare, bifand la Ingrediente - Legume si Radacinoase -  Telina.

Sursa poza: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Céleri-rave-fendu.jpg

 

Din Legume vedeta

25.02.2013

Cartoful

Citeşte mai departe →

21.02.2013

Ciupercile

Citeşte mai departe →

14.02.2013

Morcovul

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook