Roșia

Legume vedeta

Rosia este cel mai adesea acea pata de culoare din cosul nostru de cumparaturi de la aprozar sau piata, pata de culoare din mancarurile noastre. Desi din punct de vedere botanic, planta este considerata un fruct, datorita intrebuintarii sale, este catalogata drept o leguma foarte gustoasa si apreciata de catre toata lumea.

Supranumite si "Marul Iubirii" sau "Marul Paradisului", tomatele ocupa un loc important in hrana oamenilor, consumandu-se crude, in salate, ca sucuri, sau intrand in componenta a nenumarate preparate culinare. Pastele pomodoro, pizza, salata caprese, supa crema, gazpacho, salsa, chili con carne, ketchupul, Bloody Mary, toate acestea si multe altele ne fac viata mai gustoasa datorita rosiilor.

Rosiile sunt un aliment dietetic, foarte bogat in apa (aproximativ 95%) si foarte sarac in calorii (in jur de 18- 20 kcal/100 grame de rosii). Sunt o buna sursa de minerale (in special potasiu, dar si magneziu, calciu, fier, zinc, iod) si de vitamine (vitaminele A, C si E). Licopenul (pigmentul natural care da culoarea rosie) este un antioxidant puternic. Numeroase studii stiintifice arata ca persoanele care consuma rosii in mod periodic sunt mai putin expuse riscului de a face cancer si boli de inima.

Tomatele conservate pot fi mult mai nutritive decat cele proaspete deoarece acestea sunt selectionate cand sunt coapte si procesate intr-o maniera care sa le conserve toate beneficiile, beneficii care in mod normal ar fi blocate in coaja pe care intestinul uman nu o poate digera.Astfel mentionam sucul de rosii, sosul de rosii, pasta de rosii, rosiile taiate cubulete in sos propriu, rosiile intregi in sos propriu, rosiile deshidrate uscate sau conservate in ulei.

Rosiile cele mai gustoase se gasesc in timpul verii, mai ales daca provin din localitatea in care va aflati (asta asigura ca sunt proaspat culese). Iar daca se vand sub forma de ciorchine pe ramurele, atunci e perfect, prospetimea lor fiind conservata astfel si mai eficient. Rosiile minuscule pot creste chiar si pe balcon, iar daca primesc destul soare pot produce gustoasele lor fructe vreme de mai multe luni. Cand le cumparati, incercati sa alegeti din cele de gradina, pentru ca au cu totul alta aroma fata de cele perfect rotunde si simetrice, cultivate in sere. Pot fi depozitate intr-un loc racoros, uscat. Rosiile isi pierd din aroma atunci cand sunt tinute in frigider, temperatura ideala de depozitare fiind intre 10 si 13 grade Celsius.

 

Retete Culinario in care rosia este vedeta:

Rosii uscate cu ulei si busuiocGem picant de mere si rosiiRosii conservate cu usturoi si busuiocOua in cuib de rosiiTarta cu telemea si rosiiSalata Caprese, un pic altfelMancare de rosiiSupa crema de rosiiPui cu rosii si usturoiPasta all'arrabbiata, Salata de rosii cu menta, Dorada cu sos de rosii

Pentru toate retetele care contin rosii, foloseste filtrele din dreapta de pe pagina Retete culinare, bifand la Ingrediente - Legume si Radacinoase -  Rosii.

Din Legume vedeta

16.02.2013

Ardeiul iute

Citeşte mai departe →

14.02.2013

Morcovul

Citeşte mai departe →

28.02.2013

Ceapa verde

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook