Morcovul

Legume vedeta

Morcovul nu are nevoie de o descriere prea detaliata, deoarece aspectul sau il cunoastem cu totii, daca nu din preparatele culinare sau de pe tarabele din piata, atunci din desenele animate cu Bugs Bunny.

Se numara printre cele mai populare legume, alaturi de cartofi, ceapa si rosii, fiind ingredientele primare cele mai folosite la mancarurile gatite. Insa morcovul se mai poate consuma si crud, sub forma de suc sau piure.

Pe langa faptul ca aceasta minune portocalie este o leguma delicioasa, ea constituie si o sursa foarte importanta de vitalitate si sanatate. Bogata in fibre si vitamine, regleaza nivelul de colesterol din sange, imbunatateste vederea (mai ales cea de noapte), regleaza tranzitul intestinal, previne bolile cardio-vasculare si cancerul. Unde mai pui ca aportul energetic al morcovilor (100g de morcovi au cam 45 de calorii) este moderat, in schimb ce aportul mineral este foarte important: ei contin vitaminele A (Caroten), K, C, B6, B1, B3, B9, fibre, potasiu, mangan, magneziu, fosfor. Asadar, introducerea morcovilor in alimentatia zilnica (insa cu moderatie, deoarece consumati in exces carotenul se va vedea pe pielea noastra) nu va avea decat efecte pozitive pentru organismul nostru.

Cum alegem morcovii proaspeti? La prima vedere ii recunoastem dupa culoare, care trebuie sa fie de un portocaliu intens. Cu cat sunt mai inchisi la culoare, cu atat sunt mai dulci. Ei trebuie sa fie tari, fermi, netezi, fara taieturi, iar daca ii cumparam din piata si se vand impreuna cu frunzele, acestea trebuie sa fie verzi si viguroase. Morcovii tineri si mici care nu au imperfectiuni pe suprafata lor, nu trebuie decat spalati bine cu ajutorul unei perii. Morcovii se pot pastra la frigider, intr-o punga de plastic, insa gaurita sau inveliti intr-un ziar/servet de hartie. In cazul in care au inca nisip sau pamant pe ei, nu e nevoie sa-i spalam daca dispunem de un spatiu de depozitare intunecat, racoros si bine ventilat.

Cum ii preparam? Morcovii sunt foarte gustosi in ciorbe, in supe creme, in piureuri (bune si pentru nou nascuti), in salate, in tocanite, sotati sau gratinati (ca si garnitura). Taiati in forma de bastonase, alaturi de alte legume si eventual un sos, pot constitui o gustare ingenioasa si moderna. Ei sunt foarte gustosi si consumati sub forma de suc, amestecati cu alte legume sau fructe: telina, mere, portocale, etc. In deserturi, precum checuri, torturi sau briose sunt un ingredient surprinzator de bun.

Cand gatiti morcovii, puteti adauga un pic de miere sau zahar pentru a le scoate in evidenta dulceata naturala.

Retete Culinario unde morcovul este vedeta:

Morcovi cu portocale si cimbruChec de morcovi, nuci si coaja de portocalaSalata de morcoviGem de morcovi cu apa de trandafirFriptura de porc cu morcoviSupa crema de morcovi cu portocaleSuc de morcovi cu mere natural.

Pentru toate retetele care contin morcovi, foloseste filtrele din dreapta de pe pagina Retete culinare, bifand la Ingrediente - Legume si Radacinoase -  Morcovi.

Din Legume vedeta

28.02.2013

Ceapa verde

Citeşte mai departe →

18.02.2013

Roșia

Citeşte mai departe →

25.02.2013

Cartoful

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook