Ceapa verde

Legume vedeta

Ceapa se numara printre ingredientele clasice, acele ingrediente primare care au pus baza gastronomiei. A fost pretuita vreme de secole, nu numai ca leguma, dar si ca planta medicinala.

Intrebuintarea cepei in bucatarie este foarte mare: cruda, prajita sau coapta; in supe, ciorbe, omlete, tocanite; taiata felii sau tocata, cu greu mai putem gasi o alta leguma atat de folosita.

Varianta mai tanara a cepei obisnuite, ceapa verde este recoltata foarte devreme, mai exact atunci cand bulbul abia prinde sa se formeze. De aceea este foarte cruda si dulce, in special cozile verzi.

Gestul de a toca o ceapa pentru aproape orice mancare ne-a devenit atat de obisnuit incat nu mai suntem constienti de aportul de vitamine si energie pe care il contine ceapa: calciu, magneziu, potasiu, vitamina B6, B9, C si lista continua, astfel incat este benefica pentru toata cotloanele organismului. Mentionam mai ales faptul ca este un antioxidant puternic, antibiotic natural, antiviral, protector al plamanilor si cailor respiratorii (datorita substantei care ii da cepei mirosul bine stiut de catre toata lumea – alcina) si purificator – curata organismul de tot felul de poluanti, atat de prezenti in viata noastra (E-uri, substantele nocive din aer, apa, detergenti si cosmetice, ambalejele hranei noastre, etc).

Este folosita in special in bucataria chinezeasca, tailandeza si japoneza unde apare in diverse retete: placinte, salate, supe si mancaruri cu taitei. Alege firele cu frunzele verzi, proaspete si cu bulbi albi si fara pete. Ceapa verde se ofileste rapid, asa ca ar trebui folosita cand este foarte proaspata. Daca o pastrezi la frigider, va rezista pana la 4 zile. Gustul aromat al cepei se potriveste cel mai bine cu ghimbir, patrunjel, rosii si branzeturi. Taie marunt o ceapa verde si adaug-o la piure-ul de cartofi pentru o varianta inedita a acestuia. Asaza pestele proaspat scos din cuptor pe un pat de ceapa sau pregateste o salata cu ceapa verde, spanac tanar, feta, ulei de masline si otet balsamic.

Retete Culinario in care ceapa verde este vedeta:

Crema de branza cu ardei si ceapa verde, Placinte cu ceapa verde, Briose cu praz si ceapa verde, Melcisori cu telemea si ceapa verde, Salata de cartofi noi, The perfect scrambled eggs.

Pentru toate retetele care contin ceapa verde, foloseste filtrele din dreapta de pe pagina Retete culinare, bifand la Ingrediente - Legume si Radacinoase - Ceapa verde.

 

Din Legume vedeta

25.02.2013

Cartoful

Citeşte mai departe →

21.02.2013

Ciupercile

Citeşte mai departe →

16.02.2013

Ardeiul iute

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook