Cartoful

Legume vedeta

Faceti cunostinta cu cea mai populara leguma din lume, una dintre alimentele de baza cele mai importante. Exista sute de varietati, care se deosebesc prin marime, forma, culoare si continut de amidon.

Fiind un ingredient versatil si nepretentios, cartofii se pot gati oricum, fara prea mari riscuri de a da gres cu ei. Gustosi, satiosi, se gasesc la tot pasul, in toate fast-foodurile si in mai toate meniurile restaurantelor, numarul retetelor pe baza de cartofi fiind practic nelimitat. Datorita gustului relativ neutru, cartoful constituie una dintre alternativele ideale pentru garnituri, dar este de asemenea un ingredient foarte des folosit in supe, ciorbe, tocanite, omlete, sosuri, precum si intr-o gama larga de salate. In cazul salatelor, tipurile de cartofi mai cleioase (cei rosii, de pilda) sunt perfecte pentru ca isi pastreaza forma, in timp ce pentru prajit, copt sau fiert (pentru piure) sunt potrivite tipurile albe.

Cartofii sunt una dintre cele mai bogate surse de amidon, vitamine (A, B, C) si fibre dietetice: un cartof alb, copt (100 gr) ofera aproximativ 90-100 de calorii, continand extrem de putine grasimi si deloc colesterol. Insa in momentul cand ei sunt prajiti, aceleasi 100 de grame de cartofi furnizeaza 340 de calorii, un munte de grasimi si colesterol. Fibrele naturale din cartofi ajuta la prevenirea constipatiei, iar cantitatile adecvate de fier, mangan, fosfor, magneziu, cupru, potasiu sunt esentiale in doza noastra zilnica de minerale.

Atunci cand mergeti la cumparaturi trebuie trebuie sa va uitati dupa cei foarte tari, fara pete sau lovituri, fara sa fi incoltit si fara pete verzi. La temperatura camerei, vor rezista pentru aproximativ doua saptamani, iar pastrati in saci de hartie sau in ladite neacoperite, intr-un spatiu racoros si aerisit ii veti putea folosi timp de cateva luni. Evitati depozitarea cartofilor alaturi de ceapa, deoarece se vor strica mult mai repede, atat cartofii, cat si ceapa.

Cartofii se fierb mai repede daca-i lasati 15 minute in apa cu sare inainte de a-i pune la fiert. Pentru ca piureul de cartofi sa iasa mai pufos, adaugati un varf de praf de copt, inainte de a zdrobi cartofii sau de a-i bate cu mixerul. Pentru a obtine cartofi prajiti crocanti, tineti cartofii cruzi curatati in apa rece pentru cel putin o jumatate de ora inainte de a-i praji. Si bineinteles scufundati-i in uleiul incins bine de tot.

Retete Culinario in care cartoful este vedeta:

Hasselback potatoesSupa vieneza de cartofiCartofi umplutiCartofi natur cu lamaie si tepenadeCartofi aromati la cuptorFrittata cu cartofi, porumb si ardeiMousaka de cartofiGaluste de cartofi in sos picantCartofi gratinatiCartofi DuchesseChiftele de cartofiBudinca ruseasca de cartofi.

Pentru toate retetele care contin cartofi, foloseste filtrele din dreapta de pe pagina Retete culinare, bifand la Ingrediente - Legume si Radacinoase -  Cartofi.

Sau daca doriti sa va familiarizati cu varianta dulce a cartofului, sfaturile noastre le gasiti aici: Modalitati de a gati cartoful dulce.

Din Legume vedeta

27.02.2013

Dovlecelul

Citeşte mai departe →

28.02.2013

Ceapa verde

Citeşte mai departe →

14.02.2013

Morcovul

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook