Ardeiul iute

Legume vedeta

Chili, paprika, pepperoni, tabasco, cayenne, jalapeno, habanero. De fapt sunt cateva dintre sutele de varietati ale aceleasi legume, iar popoarele care-o iubesc cel mai mult au denumit-o fiecare in felul sau. Desi provine din America Centrala si de Sud, plantele de chili sunt acum cultivate peste tot in lume, fiind un ingredient nelipsit din bucataria mexicanilor, indienilor, thailandezilor, ungurilor, italienilor, si chiar si din bucataria noastra.

Vinovata de iuteala ardeiului este substanta numita capsaicina, de unde i se trage si denumirea ardeiului, si anume Capsicum. Aceasta substanta are rol antioxidant si studiile arata ca ajuta la distrugerea celulelor ce duc la aparitia cancerului de prostata, a celui de stomac sau intestinal.

Ardeii iuti mai sunt bogati si in vitamina A (caroten), vitamina C, au in compozitie substante cu proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, astfel tratand probleme digestive, scad tensiunea arteriala, incetinesc imbatranirea, redau mobilitatea articulatiilor, stimuleaza circulatia sangelui si pofta de mancare, previn racelile, redau vigoarea firului de par.

Cu cat este mai mic si mai subtire, cu atat un ardei chili are un gust mai pregnant iute. Semintele sale mici si peretii pe care sunt prinse dau gustul de iuteala. Daca preferati asadar sa fie mai putin iute, atunci indepartati semintele si peretii despartitori din interior.

Ardeii iuti pot fi cumparati proaspeti, murati in borcan si uscati (intregi, zdrobiti sau sub forma de pulbere). Daca pastrati chili proaspat in compartimentul de legume din frigider se va mentine bun cateva saptamani. Ardeii chili uscati raman aromatici ani intregi daca sunt depozitati intr-un loc uscat si intunecos. La fel trebuie pastrata si paprika, insa intr-un recipient etans. Invechindu-se, aceasta isi pierde aroma dupa aproximativ 1 an, colorandu-se in maro.

Daca gatiti cu paprika, n-o adaugati niciodata cand grasimea este incinsa, pentru ca substantele dulci continute in paprika se caramelizeaza. Asezonati mancarea doar la sfarsit. Cu cat este mai dulce paprika, cu atat puteti pune mai mult in mancare.

Daca va scapa din greseala prea mult ardei iute intr-o mancare, este posibil sa refaceti gustul adaugand un cartof crud ras sau firimituri de paine.

Instincitv, in momentul in care ai muscat dintr-un ardei iute si ti-a luat gura foc, pui mana pe un pahar cu apa si te grabesti sa-l dai pe gat. Gresit! Capsaicina este o substanta uleioasa, care nu "se duce" cu apa. Iata cateva trucuri simple pentru a stinge iuteala care ti-a incendiat gura: tine langa tine produse lactate; o lingura cu smantana, o gura de iaurt sau de lapte te vor ajuta sa scapi de senzatia neplacuta. Ia o lingura cu miere, va avea acelasi efect sau inghite un dumicat de paine.

De asemenea este recomandabil sa purtati manusi atunci cand curatati si taiati ardeii chili sau sa va spalati bine mainile dupa gatit cu sapun si apa calda.

Retete Culinario in care ardeiul iute este vedeta:

Pui picant chinezescArdei iuti umpluti cu hreanRed chilli chutneyChili oilSos picant pentru gratarSos iuteChili con carne – reteta originalaPiept de pui cu sos piri-piriSos Piri Piri

Pentru toate retetele care contin ardei iute, foloseste filtrele din dreapta de pe pagina Retete culinare, bifand la Ingrediente - Legume si Radacinoase -  Ardei iuti.

 

Din Legume vedeta

14.02.2013

Morcovul

Citeşte mai departe →

28.02.2013

Ceapa verde

Citeşte mai departe →

27.02.2013

Dovlecelul

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook