Bucataria spaniola

Geografie culinară

Bucataria spaniola este bogata si variata, ca si tara insasi. Ingredientele de prima clasa, excelenta in a gati, vechiile traditii intelepte si promovarea noilor concepte culinare au facut ca Spania sa fie in capul listei in Europa in ultimii ani.

Sa definesti Spania in termini gastronomici e usor: masline, ulei de masline, alune, sherry, usturoi. Adauga toate acestea la pui, cod sarat, hrana marina, vanat sau carne de orice fel si te afli in interiorul bucatariei spaniole.

Siesta este perioada intre orele 13:30 si 16:30, cand se inchid magazinele, si se deschid restaurantele, inchise de obicei, intre 16:30 si 21:00. Spaniolii, ca multe alte culture latine, considera pranzul masa cea mai importanta a zilei, care dureaza ore in sir. Dupa aceasta masa bogata si placuta (uneori si dupa o repriza de somn), spaniolii se intorc la locurile lor de munca si continua pana seara tarziu. Cina se serveste noaptea, de fapt, oricand in intervalul de la ora 21:00 la miezul noptii. Desi multi dintre noi nu suntem obisnuiti sa cinam asa de tarziu, spaniolii adevarati servesc tapas, un antreu usoar, care este si gustare si cina.

Ce servesc spaniolii atunci cand merg la masa? Specialitatea este, oriunde in Spania, indiferent cat de departe de mare, pestele fript: calamaesr, boquerones, hamsii proaspete (se rontaie toata partea crocanta), lenguado, gambas, creveti, de obicei serviti a la plancha (pane). Salata este “ensalada” si de obicei se prepara din rosii, laptuci, ceapa si masline si se serveste fara sos. Cei care doresc, adauga aceite (ulei) si vinagre (otet).

Daca salatele nu sunt extrem de gustoase, spaniolii se revanseaza pentru aceasta cu ceea ce constituie poate cea mai mare contributie a Spaniei la bucataria lumii: gazpacho, o supa picanta, de vara, care este un lichid pentru salata, in care se pun bucati de paine, bogata in ulei de masline, usturoi si otet. Poate fi servita ca o supa sau, simplu, ca o garnitura la pestele prajit.

Cartofii prajiti, patatas fritas, sunt prajiti in ulei de masline, ca toate celelalte. Un stil aparte de a pregati cartofii este patatas fritas a lo pobre (“cartofii omului sarac”) care sunt deliciosi, dar numai pentru aceia care pot manca mari cantitati de ulei de masline.Spaniolii mananca multe oua, dar niciodata fierte. Prefera sa le prajeasca (huevos fritos) sau sa le faca omleta-tortilla (nici o legatura cu mancarea mexicana). Sunt doua tipuri de omleta: tortilla espanola si tortilla francesa. Modul spaniol de a pregati omleta este cu multi cartofi si ceapa – delicios, hranitor si intotdeauna ceva bun de mancat (de multe ori se serveste rece). “Francesa” este o omleta simpla, deosebit de gustoasa si foarte apreciata de turistii straini.

Sunca este o delicatesa in Spania, care, ciudat, este denumita York Ham - jambon de York, dar nu este asa cum o preparam noi. Varianta locala este, ca si sunca de Parma, jambon serano. E delicioasa, dar trebuie sa te obisnuiesti cu gustul. Ideal, sunca spaniola ar trebui sa fie mai degraba dulce decat sarata. Sunt cateva feluri de carnati de porc, in special chorizo (iuti si subtiri) si salchichon (uscati si foarte asemanatori cu salamul italian).

Carnea de vita este un lux aici si se numeste ternera. Se pot servi, fileuri de ternera, o friptura de carne de vita foarte subtire in ulei de masline. De asemenea, se poate comanda friptura de miel, chuletas de cordero. Vinul este, prin excelenta, bautura spaniolilor. Alaturi de Franta si Italia, Spania este unul din producatorii din top din lume. Are o mare varietate de vinuri de calitate, din 57 de zone. Rioja este regele vinurilor spaniole, iar Sherry este vinul international al Spaniei, datorita exporturilor din ultimii ani. Sunt cinci astfel de vinuri andaluze, al caror nume deriva de la Jerez, pentru ca prima vita de vie de acest tip a fost crescuta in orasul Jerez de la Frontera. Vinul alb este "vino blanco", cel rosu "vino tinto", un pahar de bere este "una cana" si o sticla de bere este "quinto". Berea constituie o traditie si in tara sunt multe berarii. Berea spaniola este ieftina si are un continut scazut de alcool. Se serveste rece si doar ca aperitiv.

Una din traditiile culinare spaniole o constituie, la micul dejun, faimoasele “chocolate con churos”, dar mai ales “pan con aceite”. O franzela este taiata in doua, prajita si se presara cu pulpa zdrobita de rosie proaspata si ulei de masline si putina sare. Suna ciudat, dar odata ce ai incercat, nu mai vrei niciodata altceva.

Din Geografie culinară

17.12.2011

Bucătăria franceză

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria nordică

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria jamaicană

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook