Bucataria ruseasca

Geografie culinară

Gospodinele din Rusia se intrec pe sine cand au de pregatit mancarea pentru un banchet. “Sapa” adanc prin retele bunicii, inventeaza noi preparate, totul pentru a auzi in final “masticatia armonioasa” a oaspetilor. Bucataria ruseasca este renumita pentru preparatele traditionale si pentru obiceiurile pastrate din generatie in generatie.

Colectia noastra de retete rusesti o gasiti aici...

Exemple de retete: Budinca ruseasca de cartofi, Bors de sfecla rosie, Piramida de clatite cu berere  

 

Sa le luam pe rand.

Supele

Schi este o supa mai mult sau mai putin densa, cu carne, peste sau ciuperci umplute cu afumaturi, carnati sau alte asemenea preparate. Densitatea schi-ului depinde de cantitatea de ingrediente: varza, spanac, mazare, zarzavat. Pentru a fi mai picanta se adauga muraturi, otet, kvas, smantana sau rosii. Adevarata schi trebuie preparata la cuptor sau cel putin lasata la foc mic.

Schi-ul are un loc special printre supele traditionale. Istoricii presupun ca aceasta era preparata inca inainte de crestinizarea Rusiei.

In trecut, toate supele erau denumite schi. Mai tarziu, schi-ul a devenit supa de varza, dar acum sunt o multime de retete de schi. Sunt foarte multe proverbe in Rusia cu privire la acest preparat: “Nevasta buna nu e cea care vorbeste bine, ci cea care gateste schi-ul bine” sau “Prepara schi ca sa ai oaspeti in casa”.

Rusii pregatesc si o multime de borsuri. Borsul se prepara cu multe zarzavaturi, cartofi, mult bulion si multa varza. Se serveste in farfurii mari. Borsul rosu, Borschok, este considerat un preparat delicious. Vara, este bine sa se serveasca supe reci, ca Svekolnik.

Veniti la clatite 

Clatitele sunt exemplu al bucatariei rusesti si nu exista alt preparat mai popular pe mesele rusilor. In trecut au existat multe traditii interesante legate de clatite. Mai intai bliny (clatitele) erau pregatite de Shrovetide (Maslenita), o sarbatoare a poporului slav.

Dupa legenda, Maslenita era fiica Tatalui Inghet si locuia in Nord. Odata, un barbat a gasit-o in nameti de zapada si a vrut sa o incalzeasca. Dar, dintr-odata, Maslenita a devenit o femeie robusta, cu obraji rosii si ras sonor. L-a facut pe acel barbat sa uite de iarna, i-a incalzit sangele si au inceput sa danseze.

Shrovetide a fost considerata cea mai importanta zi a saptamanii. Apoi, fiecare zi a capatat cate un nume. Fiecare gospodina isi dadea silinta sa-si trateze familia si rudele cat mai bine. Preparatul de baza era, desigur, bliny. Gospodina, dupa traditiile ortodoxe, dadea prima clatita saracilor. Miercuri, soacrele isi invitau ginerii si sotiile lor la clatite.

Vinerea, la randul lor, ginerii isi invitau soacrele. Tinerele cupluri isi invitau parintii sa ii invete iar invitatia era o onoare pentru parinti. Cel mai curios lucru era ca soacra aducea peste noapte toate cele necesare pentru prepararea clatitelor. Ginerele care nu respecta traditia era intr-un “razboi” vesnic cu soacra.

Clatitele pot fi servite ca preparat de baza sau ca desert. Se servesc cu sardine, hering sau, ca desert, cu mere, lapte, unt, gem si branza. Clatitele trebuie servite incet, bucurandu-te de mirosul si gustul fiecarei inghitituri.

Mirosul placintelor rusesti  

Pirohi (placinta) e o carte de vizita a bucatariei rusesti si nici nu se putea altfel. Orezul, secara, graul au fost cultivate inca din antichitate. Taranii au respectat pamantul: ei cunosc valoarea lui. Principalele preparate au fost intotdeauna painea si sarea, placintele, clatitele, kasha, berea, kvasul si faimoasa vodca ruseasca – toate facute din grau.

Tot felul de placinte se fac in Rusia! Cu carne, cu peste, oua, tvorg (branza facuta in propria gospodarie), ciuperci, ceapa, varza, orez, cartofi, prune, mere, fructe de padure.

Gospodinele coc placinte la toate ocaziile: evenimente speciale ca ziua de nastere, zile sfinte, nunti, funeralii. Mireasa trebuie sa coaca o mare placinta a doua zi dupa nunta si sa serveasca toti oaspetii: dupa gustul placintei, acestia judeca aptitudinile ei culinare.

De ziua numelui era o traditie sa coci si sa dai placinte tuturor rudelor ca o invitatie la petrecere.

Placintele se servesc in orice moment al zilei, ca aperitiv, preparat de baza si desert.

In Siberia gospodinele gatesc si altfel de placinte-pelimeni. Se framanta coca, se portioneaza, se pune in mijlocul fiecarei portii carne (de porc sau de vaca), apoi se lipesc marginile si se lasa in apa clocotita aproximativ cinci minute, dupa care se servesc calde.

Din Geografie culinară

17.12.2011

Bucătăria grecească

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria japoneză

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria chinezească

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook