Bucataria nordica - partea a-II-a

Geografie culinară

Datorita influentelor suedeze si ruse, bucataria finlandeza a fost intotdeauna considerata internationala, in special europeana. O “atingere de Vest, alta de Est, imbinate cu traditiile Laponiei”, aceasta este “aroma” bucatariei finlandeze. In ultimii ani, datorita curentelor alimentatiei sanatoase, finlandezii prefera un regim sanatos si sunt foarte atenti cu ce mananca, motto-ul lor fiind “m a n a n c a   b i n e,   s i m t e-t e     b i n e”. Ei apreciaza bucataria fina, dar consumul este moderat pentru ca placerile gastronomice si obiceiurile sanatoase merg mana in mana.

Timpul pe care familia il petrece impreuna dupa-amiaza si seara este scurt. De aceea, cea mai importanta masa de familie este micul dejun. Pentru finlandezi, este o masa copioasa. Porridge-ul este foarte apreciat. De asemenea, multe familii aleg cereale, iaurt si lapte. Painea prajita este o necesitate vitala. Urmeaza apoi margarina vegetala, o alternativa serioasa a untului. Doza zilnica de vitamina C este luata din sucuri, fructe, zarzavaturi si fructe de padure.

“H a i   s a   b e m   o   c a f e a” este o replica pe care o auzi deseori in Finlanda, lider mondial al consumului de cafea. Cafenele se gasesc peste tot, in biblioteci, teatre, chiar si in magazine. Cafeaua finlandeza se serveste in stil continental, fiind asemanatoare cu “café au lait”. Petrecerea cu cafea constituie o alta latura a vietii mondene finlandeze. Cafeaua se serveste cu placinte si prajituri. La aniversarile importante se creeaza un hibrid intre “smorgasbord” si bufetul de desert: sandwich-uri, prajituri, tarte, placinte.

Restaurantele finlandeze au un mare succes la competitiile internationale de gastronomie, o masa la restaurant pornind cu bufetul finlandez, care poate contine icre de peste cu diverse garnituri, gravlax sau peste afumat, sunca afumata sau miel, branza alba, salata de hering cu sfecla, morcov, zarzavaturi si paine neagra de secara. Principalul fel poate fi peste, carne de vita sau vanat, servit cu ciuperci, cartofi si legume. Toate acestea sunt urmate de un sortiment de branza finlandeza si, ca desert, de fructe proaspete de padure, asezonate cu inghetata. In final se consuma cafea sau un pahar din delicioasele lichioruri de fructe de padure.

Cina de la ora 18

D a n e z i i   nu sunt un popor gourmand. Nu-i vezi inghesiundu-se la restaurant si nu sunt nerabdatori sa fie serviti, sa manance si sa plece. Dimpotriva, ei stau cu rabdare si asteapta. Dar nici chelnerii nu-i uita.

Bucataria se regaseste in toate localurile, alaturi de ea existand bucataria franceza, italiana, englezeasca sau chinezeasca. Ea nu se rezuma numai la renumitele sandwich-uri, preparate in aproximativ doua sute de feluri si se servesc peste tot. Sunt foarte variate si bune, dar acestea reprezinta numai un fel de mancare, o specialitate a bucatariei daneze. Specialistii le prepara cu salam, sunca, peste, branza, unt, oua si le taie in forme rotunde, patrate, dreptunghiulare sau romboidale, f i t i   c o n v i n s i   c a   g u s t u l    s e   p o a t e   c a s t i g a   d i n   f o r m a. Un lucru important este ca acestea sunt sandwich-uri deschise (cu doar o felie de paine) si se consuma cu bere. Danezii prepara cu succes suculenta friptura de carne de vita cu ceapa (“h a k k e b o f”), placintele cu mere sau compoturile din fructe de sezon cu smantana. La micul dejun se servesc produse lactate, oua, marmelada, cafea cu sau fara lapte si ceai. La platouri se servesc heringi, file de peste, pate de ficat, friptura, crenvursti, chiftelute cu carne si branza. Cina este principala masa. Atunci se aduna toti membrii familiei si oaspetii. Se mananca doua-trei feluri de preparate (la ora 18): supa, peste rece, un fel doi “de rezistenta”, preparat din carne de porc sau vita si un desert, de obicei compot din fructe de sezon. Pentru buna dispozitie, inainte de masa se bea bere.

Din Geografie culinară

17.12.2011

Bucătăria jamaicană

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria italiană

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucataria americana

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook