Bucătăria nordică

Geografie culinară

In tarile nordice, unde lunile reci si ploioase sunt urmate de o iarna indelungata, oamenii se hranesc consitent. Alimentele de baza sunt pestele, carnea, in special de pasare si berbec, cartofii, fainoasele si dulciurile. Se bea mult lapte, ceai, cafea, bere.

Caracteristice pentru nordici sunt gustarile, o imensa varietate de mancaruri din peste si o gama larga de prajituri.

Viata poporului norvegian, istoria si cultura lui sunt strans legate de mare, de expeditiile corabiilor lungi ale vikingilor.

Drumul catre nord

In Norvegia, pescuitul este ocupatia si avutia nationala. De aceea, mancarurile sunt preparate, in mare parte, din peste. Masa cu cel mai pronuntat caracter traditional este cea de Craciun. Atunci se mananca cod fiert, care este delicios daca e preparat imediat dupa ce a fost prins. Este servit cu unt topit si salata de castraveti. Multi consuma friptura de porc si varza murata. Apoi se serveste inghetata sau budinca de orez cu smantana si sos de fructe. Traditionalul orez cu lapte se serveste in farfurii separate, cu “ochi de unt” (un cub de unt) in mijloc. Una din farfurii contine surpriza si persoana care o ia, primeste un mic cadou (un porcusor de martipan care aduce noroc).

Si mancarea de la munte este delicioasa. Mai intai se serveste supa fierbinte sau supa rece de fructe (fruktsuppe). Apoi crap sau friptura de ren cu sos de afine, iar la desert agrise cu smantana.

Multumesc pentru cina

Suedia este o tara intinsa cu o imensa varietate de privelisti, dar si o gama larga de preparate. Clasice si traditionale sunt costitele de porc fierte si sarate, cu gulii, tocana de carne de oaie cu varza si supa suedeza de mazare, heringul sarat sau carnea de porc cu sos de ceapa si rulouri de varza.

Bufetul (“smorgasbord”) este asociat peste tot cu bucataria suedeza, dar el este pregatit dupa modelul rusesc. Rusii isi incepeau masa cu cateva gustari si cateva pahare de vodca. Obiceiul a fost preluat de nobilii suedezi in secolul al XVIII-lea, care l-au numit “masa de snaps”. Incet-incet, aceasta masa s-a dezvoltat, ajungandu-se la o mare varietate de mancaruri, calde sau reci: hering si hering baltic, peste si scoici, friptura rece de vaca, sunca fiarta, coaste de porc, pate si chiftelute din carne. Pentru acestea se pregatesc si salate sau preparate vegetariene. De asemenea, din meniu mai fac parte si preparatele din oua: omlete, oua coapte, garnituri perfecte pentru peste afumat, carnati sau racituri. Gravlax-ul (somn crud, marinat), aspicul si salatele necesita anumite sosuri: maioneza sau smantana. Painea si untul sunt traditionale pentru “smorgasbord” fiind preferate painea alba si neagra, painea prajita si cateva sortimente de branza.

Clasicele deserturi sunt salatele de fructe si compotul de pere. Cele mei potrivite bauturi sunt berea si apa. Gravlax-ul este un preparat obisnuit pentru mesele festive. Odinioara, primavara erau prinse cantitati imense de somon, iar depozitarea lor devenise o problema. Sarea era scumpa, asa ca oamenii sapau o groapa in care puneau pestele si presarau sare cat sa se asigure ca nu se strica, ci fermenteaza. Bucatarii au descoperit apoi ca, tratat cu sare, zahar si condimente, somonul intra intr-un process prin care este eliminat gustul de peste crud, iar carnea nu se altereaza. Astazi, gravlax-ul reprezinta una dintre contributiile Suediei la bucataria internationala. Traditia culinara suedeza este “mancarea de joi”, cand se serveste supa de mazare cu carne de porc “condimentata” cu punci cald.

Suedia este cunoscuta si pentru snaps. Exista o multime de tipuri, unele condimentate, altele putin dulci. Primul pahar de snaps se umple, iar al doilea doar pe jumatate (plinul si jumatatea). Inainte de a bea, suedezii canta “snapsvisa”.

Nu exista alta tara in lume unde sa se foloseasca cuvantul “multumesc” atat de des ca in Suedia. Cand esti oaspete, la desert, trebuie sa onorezi gazda cu un discurs de multumire si lauda pentru arta sa culinara. Pana sa treaca o saptamana, oaspetele scrie o felicitare sau telefoneaza spre a multumi gazdei pentru seara placuta petrecuta. Cand se intalnesc, primele cuvinte sunt “multumesc pentru cina”.

Din Geografie culinară

17.12.2011

Bucataria araba

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria jamaicană

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria chinezească

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook