Bucătăria jamaicană

Geografie culinară

YA MAN!!! Bogata si condimentata, ca supa de piper care constituie o specialitate a indienilor Taino, bucataria jamaicana poate fi asemuita unei oale ce incorporeaza un pic de Spania, o picatura de Anglia, o bucatica de India si China, impreuna cu o masura sau doua de ingrediente africane. Toate contribuie la cea mai creativa bucatarie a Caraibelor.

Bucataria jamaicana este bazata pe obisnuintele insulare de consum al carnii de pui si peste, legume proaspete, fructe locale si condimente. Aromele de curry sunt populare, iar prajirea si frigerea la gratar sunt metode de preparare comune pentru hrana marina. Meniul jamaican include si carnea jerk, care este pui sau porc foarte condimentat si pregatit pe gratar. Istoria Jamaicai se regaseste in gastronomia traditionala. Cassava, pe care au plantat-o indienii Arawak, este folosita astazi ca bammie, o prajitura plata, prajita si servita cu peste prajit. Pentru a hrani sclavii ieftin si bine, fructul ackee a fost adus din Africa pentru a fi adaugat arborelui de paine si legumelor. Africanii au adus propriile lor secrete culinare, incluzand rata-unco, o budinca fiarta, din banana verzi si unt de cocos. Acum, sunt omniprezente pateurile, descendente directe ale pateurilor cu carne englezesti, dar mult mai condimentate, care se vand la automatele de pe strada.

Carnea de capra cu curry, o mancare populara a insulei, deseori servita cu mazare si orez, dateaza din 1845 cand, datorita abolirii sclaviei, proprietarii de plantatii au inceput sa importe muncitori necalificati din India si, mai tarziu, din China. Nou venitii si-au adaugat repede propria contributie, incluzand curry-ul si alte condimente la paleta mare de arome exotice.

A lua masa in Jamaica inseamna mai mult decat a te hrani: e o parte a intregii experiente de vacanta. Micul dejun poate incepe direct, cu cea mai buna cafea din lume, o bijuterie locala. Pranzul poate fi o sansa de a iesi in oras si a te intalni cu localnicii, care prepara mancaruri pline de savoare, folosind tehnicile de pregatire perfectate de primii locuitori. De obicei, se incepe cu o mica gustare, poate o placinta asezonata cu carne sau legume. La masa principala, de obicei se serveste carne de capra sau porc cu curry, servita cu orez si mazare. Hrana marina este de asemenea populara, de obicei pregatita cu piper si ceapa. Cina este departe de a fi doar masa de final, este distractia serii.

Bucataria jamaicana este sanatoasa deoarece contine multe preparate naturale, foloseste portii mici de carne, are un mare continut de peste, fasole si legume si, cel mai important, pentru ca este un amestec a ceea ce este mai bun in bucataria africana, europeana, indiana si chinezeasca. In plus, jamaicanii au fost intotdeauna atenti la relatia dintre mancare si sanatate. Poate bucataria jamaicana este sanatoasa datorita norocului sau destinului. Pe langa legumele indigene, precum cho-cho, cu gustul unui suc de fructe, si callaloo, asemanator spanacului si folosit la supa de piper, pietele sunt pline cu banana, nuci de cocos si ananas, la fel ca exoticele mere cu stea, care, cand sunt amestecate cu portocale si lapte condensate constituie un delicios desert.

Nativul copac pimento, sursa tuturor condimentelor, s-a adaugat la ingredientele jamaicane, alaturi de ghimbir, usturoi si piperul Scotch Bonnet, considerat cel mai iute de pe continent. Acestea sunt ingredientele cheie atunci cand vine vorba de carnea de porc, peste sau pui jerk. Maroonii, descendentii sclavilor care au scapat de stapanii spanioli si s-au stabilit in zonele montane inalte, au inventat o tehnica pentru a conserva carnea-jerk: aceasta era marinata cateva ore intr-un amestec incendiar din piper, seminte de toate condimentele si cimbru, iar apoi era pregatita intr-o groapa plina cu lemn de pimento. Focul mic permitea carnii sa se friga usor, asa ca isi pierdea putin din sucul natural, in timp ce se satura cu aroma lemnului.

Si bauturile jamaicane sunt faimoase in lumea intreaga. Cea mai ravnita cafea din lume creste in plantatiile pe muntii Albastri carora le imprumuta numele. Si romul Appleton este cunoscut, de la cel combinat cu aromele insulei pana la cel inchis la culoare, bogatul Navy Rums, care evoca imaginea dublonilor de aur. Cand Juan P. de Leon cauta Fantana Tineretii, unii spun, ca de fapt, cauta un izvor pentru distilarea romului. Daca ar fi stiut, ar fi trecut din Florida si s-ar fi indreptat direct spre valea fertile Nassau, unde un izvor care iese direct din pamant constituie unele din secretele gustului superior la romului Appleton. Din lichiorul traditional, Tia Maria, se produce un cocteil premiat, creat in onoarea independentei tarii, castigate in 1962. Acesta se face dintr-o lingura de crema verde de menta, una de Tia Maria si o a treia de Benedictine, care impreuna dau o versiune lichida a steagului Jamaican, verde-negru-galben.

Din Geografie culinară

17.12.2011

Bucataria ruseasca

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria vietnameza

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucataria australiana

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook