Bucătăria italiană

Geografie culinară

Italia poseda o bucatarie cu vechi traditii culinare, caracterizata prin folosirea pastelor fainoase. Un loc important il ocupa si lactatele, iar carnea preferata este cea de miel. Se consuma peste si alte fructe de mare (midii, crabi, homari). Frutti di mare este denumirea mancarurilor preparate din fructe de mare, considerate o specialitate a bucatriei italiene. Se servesc si fructe: citrice, castane, smochine, pere, piersici si struguri.

Colecţia noastră de reţete italiene o găseşti aici...

 

Patria pastelor

Cunoscuta ca patria pastelor fainoase, Italia a facut celebra pregatirea lor cu peste, carne, legume, branzeturi, smantana si sosuri. Putini stiu ca bucataria italiana isi trage obarsia din vechea bucatarie greceasca. Aceasta, la randul sau, descinde din faimoasa bucatarie orientala. Retetele de aluaturi, creme, salate si inghetate s-au pastrat din generatie in generatie. Exista variate moduri de preparare a mancarurilor pentru fiecare regiune a Italiei , de la Piemont (NV) pana la Peninsula Salento (SE). Vinul isi imparte si el regiunile, intr-o tara in care vita de vie creste peste tot. Nu cu mult timp in urma pastele erau consumate mai mult in sud, iar orezul si cartofii in nord. Astazi pastele se gasesc in toata Italia, desi distinctiile regionale se aplica la forma si sosuri. Pastele plate sunt servite cu sos de vanat (iepure) in centrul si nordul Italiei, pe cand spaghetele subtiri se consuma cu usturoi.

Odinioara mancare a saracilor din sud, pizza este poate ultimul exemplu " sau victima " a cailor moderne de comunicare, colonizand nu numai Italia, ci si intreaga lume. Astazi, bucataria italiana este apreciata pentru calitatile ei: interesul pentru excelenta, prospetimea, ingredientele traditionale preparate intr-un mod simplu (diferit fata de elaboratele retete frantuzesti).

Peste, carne, taitei

Bucataria italiana nu inseamna numai pizza si paste. Se consuma si preparate pe baza de carne, peste sau fructe de mare. Gustul deosebit este dat de folosirea legumelor proaspete, a carnii de buna caliatate si a vietatilor marine proaspat pescuite. O masa fara aperitive este de neconceput pentru italieni. Ea stimuleaza apetitul, servindu-se cu paine alba sau cu grisine.

Supele de legume se servesc cu parmezan ras, care le da un gust deosebit. Cei ce prefera preparatele din peste sunt aici la ei acasa pentru ca oferta este foarte mare. Si sa nu uitam carnea: se consuma bucati prajite rapid in ulei sau preparate din carne de pasare inabusite.

La origine, pizza a fost doar o paine cu drojdie, plata, servita la micul dejun imediat ce se scotea din cuptor, stropita cu ulei. Taiteii, in diverse variante (cu peste si legume), sunt si ei foarte apreciati in Italia. Se spune ca italienii au descoperit inghetata, dar ei sunt maestri si in pregatirea cremelor, de exemplu pentru savuroasa prajitura tiramisu.

Prin Italia

O calatorie in Italia merita sa fie facuta nu numai pentru peisajele deosebite ale tarii. Calatorind prin Piemont, te vei indragosti si de aromele puternice ale preparatelor lasagna (sosuri dulci de ulei de masline, usturoi si anchois), servite calde cu verdeturi crocante. Bollito este un alt fel de mancare puternic aromat, preparat din diferite tipuri de carne, fierte impreuna si servite cu un sos condimentat, cum este, de exemplu, baguette verd. Regiunea Tosca este cunoscuta pentru uleiul ei de masline, foarte apreciat si servit uneori doar cu paine. O varianta este bruschetta, uleiul de masline amestecat cu usturoi si presarat pe painea prajita. Bucataria Toscana este foarte diferita de cea a vecinei sale din nord, Emilia-Romagna, fiind casa celei mai opulente bucatarii italiene. Aici se produc nenumarate feluri de salamuri si carnati, de la mortadella pana la micutele cotecchino, iar unele dintre preparatele din carne sunt pregatite in faimosul otet Modena.

Preferintele turistilor italieni. Citeste un articol detaliat despre preferintele culinare ale turistilor italieni aici... (contine si retete pentru pranz si cina)

Cele mai consumate preparate culinare din meniurile italienilor sunt pastele fainoase, pestele, crustaceii si puii de balta. Preparatele specifice si traditionale sunt: pizza, ravioli, caneloni, lasagna, gnocchi, risotto sau minestrone. Italienii folosesc adesea in meniul lor untul si margarina in amestec cu unt la preparatele calde si uleiul de masline la preparatele reci.

Micul dejun. Prima masa a zilei pentru turistii italieni consta in lapte cu cacao, cafea cu lapte, ciocolata, unt, dulceata sau miere, produse de panificatie, paine prajita sau tost, preparate din oua si legume.

Gustarea. Intre orele 10 si 12 italienii consuma gustari mici (tartine cu file de anchois, sardele, cozi de raci, pateuri cu ciuperci, ficatei de pasare) si aperitive traditionale (vermuturi sau coctailuri pe baza de vermuturi seci).

 

Dejunul. A doua masa a zilei incepe cu o gustare calda sau rece, avand la baza oua, foietaje sau mezeluri. O gustare foarte apreciata este pepenele galben cu jambon de Parma. Ei consuma cu deosebita placere supe sau ciorbe dulci si consomme-uri. Cele mai solicitate sunt pastele fainoase, nelipsite de la nicio masa, fie ca preparat distinct, fie ca si garnitura la preparatele de baza. Ca preparat de baza, italienii consuma soteuri din carne de vitel sau ficat si rinichi cu garnitura de orez, fripturi de vaca la tava, turnedouri, escalopuri cu ciuperci si smantana. Desertul este ales dintre sufleuri, foietaje, fructe proaspete sau inghetata.

Cina. Incepe cu o gustare sau supa-crema. Poate fi oferit si un preparat din peste sau paste fainoase. Preparatul de baza poate fi ales intre friptura de vaca la gratar, pui la frigare, friptura de miel, cotletul de porc sau mielul milanez cu legume asortate si salate. Desertul este acelasi ca la dejun, vermutul, bitterul si coctailurile seci fiind bauturile preparate.

Din Geografie culinară

17.12.2011

Bucataria spaniola

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria franceză

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucataria ruseasca

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook