Bucătăria egipteană

Geografie culinară

Preparatele si bauturile Egiptului antic erau usor de pregatit pentru ca intotdeauna valea Nilului era incarcata de atatea roade incat putea hrani intreaga tara, chiar si atunci cand foametea isi faceaa simtita prezenta in alte parti apropiate ale lumii. De aici decurge o intreaga varietate de retete, dar mancarea egipteana de baza era painea, iar bautura era berea. Ca rezultat al colonizarilor, influenta straina este prezenta, in special din partea bucatariei turcesti (oarecum de inteles, dupa mai mult de 300 de ani de prezenta turceasca in Egipt).

Istorie si traditie

Pasa, care locuia in Cairo, angaja localnicii ca ajutoare si bucatari, in acest mod, secretele culinare turcesti devenind parte integranta a bucatariei egiptene. Berea era cea  mai populara bautura, iar painea, produsul principal din alimentatia egiptenilor. Berea se prepara din orz, lasat sa se usuce si copt apoi sub forma unei franzele de paine. Franzelele de orz erau apoi sfaramate si amstecate cu cereale uscate, intr-un bol mare cu apa. Dupa toate aceste operatiuni urma fermentarea. Egiptenii preparau si vin, care, totusi, se gasea doar pe mesele bogatilor care isi permiteau sa faca vin din strugurii proprii.

Pentru a prepara painea, femeile puneau grau in faina, care era apoi framantata de barbati pentru a se faramita bine. In coca se adaugau seminte de susan, miere, fructe, unt si condimente, care dadeau aroma painii.

Deoarece nu exista zahar, ca indulcitor era folosita mierea, preferata de catre bogati. Saracii foloseau pentru acelasi scop, curmalele si sucul de fructe.

Egiptenii isi inmagazinau proviziile in borcane si hambare, pestele si carnea fiind special pregatite pentru a fi conservate, sarate sau atarnate la soare, pentru uscare.

In familiile simple mancarea era pregatita de femei, dar gospodariile mari angajau servitori pentru a lucra in bucatarie si bucatari, de obicei barbati, pentru a pregati mancarea.

Bucataria traditionala

Egiptenilor din zilele noastre le plac foarte mult legumele cu gust puternic, usturoiul si ceapa, pentru ca ele sunt considerate excelente pentru sanatate. Ei mananca de asemenea mazare si fasole, laptuci, castraveti si praz. Legumele se servesc des, cu ulei si otet. Smochinele, curmalele, rodiile si strugurii sunt singurele fructe care pot creste in climatul cald. Oamenii obisnuiti mananca peste si pasari de casa, iar la ocazii speciale, carne de oaie, capra sau porc. Gatitul se face in cuptoare de lut sau la foc deschis, preparatele fiind coapte, fierte, fripte, prajite sau pregatite la gratar. Borcanele, bolurile, oalele, tigaile, polonicele, sitele si pamatufurile sunt inca folosite pentru prepararea mancarurilor, in bucataria traditionala egipteana, marea majoritate a localnicilor folosind si astazi traditionalele farfurii de lut.

Bucataria moderna

Majoritatea egiptenilor isi incep ziua consumand fasole sau placinte cu fasole, oua cu muraturi, branza si gem. Urmeaza o alta masa importanta intre orele 14 si 17, in cadrul careia se consuma o cantitate impresionanta de hrana, urmata firesc, de o prelungita siesta. In bucatariile restaurantelor egiptene sunt folosite multe dintre ingredientele traditionale ale acestei tari si, foarte adesea in timpul sezonului, legumele si fructele.

Orasele mari nu au scapat nici de influente culinare moderne, majoritatea fiind invadate de fast-food-uri gen McDonald`s sau Kentucky Fried Chicken, dezavantajul major fiind pretul mai mare al acestor produse in comparatie cu cele traditionale.

Din Geografie culinară

17.12.2011

Bucataria spaniola

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria chinezească

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucataria australiana

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook