Bucataria americana

Geografie culinară

Spune mancare americana si aproape oricine se va gandi la hot dog si hamburger. Dar, adevarata bucatarie americana este cel mai bine reprezentata de preparatele regionale traditioanle.


Colectia noastra de retete americane o gasiti aici...

New York style Cheesecake, Pancakes cu afine, Pumpkin pie, Muffins cu cacao, Friptura de vita, Salata americana, Cioppino, Hamburgeri home-made       

Bucataria regionala a aparut datorita ncesitatii de a adapta ce era valabil pe plan local. Americanii aborigeni au introdus imigrantilor multe ingrediente noi si nefamiliare si i-au invatat cum sa le cultive. Totusi, multe grupuri si-au adus cu ele traditii vechi, la care nu voiai sa renunte. Si bucatariile regionale sunt rezultatul amestecarii vechiului cu noul, elaborand mancaruri, pe care acum le identificam cu diferite parti ale tarii.

Primii imigranti englezi nu au gasit carne de oaie sau grau in noua lume, dar din fericire, americanii nativi i-au invatat cum sa cultive si sa prepare ingredientele pe care ei le numeau cele trei surori: fasole, porumb si suc de fructe. Gasind o abundenta de peste si vanat, colonistii englezi au invatat sa se adapteze noului mediu. Curand, ei au folosit ingrediente noi pentru retete vechi. De exemplu, porumbul (un nou ingredient pentru ei) a fost inclus in budinca (o reteta veche) pentru a face budinca indiana.

Bucataria Noii Anglii a devenit cunoscuta pentru aromele ei simple si directe. Homarul fiert, pestele cu faina, masa fiarta a Noii Anglii (carne de oaie cu porumb si radacini) sunt gustoase si usor de preparat. Condimentele, melasa si ciocolata au fost printre ingredientele valabile pentru gatitul colonial. Combinandu-le cu ingrediente locale, colonistii au creat placinta de dovleac, tarta cu alune si afine si turta dulce.

La mijlocul anilor 1800, un aflux de imigranti din Irlanda, Canada franceza, Portugalia, Italia, Polonia si Finlanda a adus noi traditii, gusturi si ingrediente.

Colonistii europeni din sud mancau, in mare parte, ce mancau bastinasii: porumb, fasole, suc de fructe, carne de caprioara, curcan, peste. Curand au adaugat carne de porc la mesele lor, ceea ce a avut un efect semnificativ asupra prepararii mancarii. Nicio parte a porcului nu se risipea, toate erau folosite intr-un fel sau altul. Osanza, sau grasimea porcului, era folosita pentru a aroma preparatele precum si pentru prajire.

Porumbul, principala cultura, era preparat ca o leguma, fript, fiert, intr-o groapa, prajit, si transformat in cereale. Bastinasii americani au invatat primii imigranti cum sa-l prepare. Cerealele sunt identificate cu Sudul. Un mic dejun traditional sudic include cereale, iar fiecare familie are propria reteta de paine din porumb.

Traditiile culinare africane au adus o contribuitie semnificativa bucatariei sudice. Okra, cartofii dulci, alunele, mazarea neagra, pepenii dulci, toate vin din Africa. Sclavii care lucrau pe plantatiile proprietarilor au dezvoltat mai tarziu calitatile unice ale bucatariei sudice, combinand preparatele africane, europene si cele ale bastinasilor americani. Gumbo, o supa subtire cu legume si-a capatat numele din cuvantul dialectului Baku pentru okra. Vasele cu sclavi opreau adesea in Indiile de vest si America de sud in drumul lor spre coloniile sudice. Acolo erau adaugate incarcaturii chili, cartofi si rosii. Aceste ingrediente au fost adaugate mixului bucatariei sudice, aflata in dezvoltare.

In sudul timpuriu erau doua stiluri diferite de pregatire a mancarii, mesele somptuoase ale proprietarilor de plantatii si stilul taranesc, preparatele albilor saraci si sclavilor negri. De-a lungul anilor, acestea s-au contopit devenind stilul sudist de pregatire a mancarii pe care il cunoastem astazi. Spre deosebire de americanii nativi din alte parti, locuitorii timpurii ai regiunii Marilor Lacuri depindeau de orezul salbatic, mai mult decat de porumb. Orezul salbatic este o iarba subacvatica, cu gust diferit fata de orez. De obicei pregatit ca terci si asezonat cu zahar de artar, fructe de padure sau grasime animala, orezul salbatic era de asemenea folosit in supe si tocana.

Primii imigranti europeni care s-au asezat in aceasta regiune erau germani. Contributia lor la bucatria vestica include bratwurst (un carnat facut din carne de porc, vital si oua), cartofi (folositi in clatite, salata de cartofi fierbinti) si taitei. Curand au urmat scandinavii, care au adus chiftelutele suedeze din carne, painea din orz, salata de hering si placintele daneze. Odata cu afluxul de europeni de la mijlocul secolului al XVIII-lea, multe grupuri etnice s-au trezit locuind impreuna in orasele Vestului mijlociu. Culturile lor au convers pentru a crea ceea ce putem gusta acum: friptura la oala, porc umplut, carnati si krau, branza de Wisconsin, pizza, strudel de mere, salata nemteasca de cartofi fierbinti.

Cea mai puternica influenta pe care a primit-o bucataria americanilor bastinasi a fost bucataria sud-vestului. Locuitorii aborigeni ai acestei regiuni au cultivat porumb, fasole si chili, inainte de sosirea spaniolilor. Bastinasii au cultivat peste 200 de varietati de porumb, creand culori variate care sa reprezinte punctele cardinale ale universului: albastru (vest), alb (est), galben (nord), rosu (sud), multicolor (zenit). Porumbul albastru este inca identificat cu sud-vestul. De asemenea, era cultivata o gama larga de fasole. Ca si la porumb, existau hibrizi pentru culori diferite. Fasolea era folosita pentru supe, tocanite si prajituri, adaugata la salate si zdrobita pentru a se obtine faina. Exploratorii spanioli au schimbat vite, porci, fructe si legume pentru porumb, fasole si sucuri de fructe. Desi originile bucatariei sud-vestului se regasesc in cea a bastinasilor, ea a implicat si un amestec de stiluri spaniole si anglo-americane. Ingredientele de baza sunt inca chili, porumbul, fasolea si condimentele. Tortillas din porumb sunt servite in cafenelele situate de-a lungul soselelor, dar si in restaurantele somptuoase. Specialitatile regionale care reflecta amestecul culturilor sunt: posole, o tocanita cu carne de porc, cereale si chili, precum si porumbul albastru cu fasole.

Asa ca putem vedea, bucataria americana e mai mult decat hamburgeri si hot dog, oferind o mare varietate de gusturi care combina vechiul cu noul.

Din Geografie culinară

17.12.2011

Bucătăria nordică

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucataria spaniola

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria italiană

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook