Prunele

Fructe de top

Delicioasa, carnoasa si zemoasa, pruna este membra a familiei din care fac parte si ciresele, piersicile si caisele. O putem gasi in culori variind de la galben auriu pana la violet inchis, dulce sau acrisoara la gust, in functie de soi. Insa toate aceste soiuri au niste caracteristici in comun: piele neteda, culori bogate si un sambure lemnos la mijoc.

Continutul ridicat in zahar al prunelor face din ele o sursa buna de energie, dar, pentru ca acestea au indice glicemic scazut, nu provoaca o crestere rapida a nivelului zaharului din sange. Acest lucru este posibil pentru ca sunt bogate in fibre naturale, fructoza si o substanta similara cu zaharul, numita sorbitol. Contin si beta caroten si potasiu. La fel ca majoritatea fructelor violete si rosii, prunele sunt bogate in antioxidanti, buni pentru inima si cu rol anticancerigen.

Cele mai remarcabile beneficii le avem de la prunele uscate. Acestea au cea mai mare concentratie de antioxidanti dintre toate alimentele. De asemenea, contin cantitati importante de potasiu mineral, benefic pentru sistemul cardiovascular. Nivelul de sorbitol, ce ramane destul de crescut si in sucul de prunse uscate, contribuie la reputatia acestora de laxativ natural. Prunele uscate sunt bune si la prevenirea osteoporozei si sunt o sursa buna de calciu.

Deoarece exista atat de multe soiuri diferite, culoarea nu prea este un ghid util pentru a stabili care pruna este coapta si care nu. In schimb, alege-le pe cele cu piele neteda, albicioasa, fara lovituri si fara sa fie zbarcite.

Prunele au cel mai bun gust atunci cand sunt bine coapte, aproape trecute. Acesta este si momentul in care sunt cele mai bogate in atioxidanti.

Cele care sunt foarte zemoase si dulci se preteaza bine pentru a fi mancate crude, in salate, smoothies-uri, langa cereale cu iaurt, in timp ce prunele carnoase si mai uscate, fade merg bine pentru a fi gatite.

Prunele mai necoapte se pot taia in jumatate si fierte constant (fara samburi) la foc mic, impreuna cu stelute de anason, pana cand devin moi. Se mananca racite sau calde, la micul dejun, cu iaurt natural, cu pancakes sau french toast, sau la desert, alaturi de inghetata de vanilie. Daca le fierbi cu vin rosu si condimente, devin o garnitura delicioasa pentru carnea de porc sau miel sau se prepararea de sosuri, chutneys-uri, perfecte pentru carnea de porc sau pasare. Le gasim si in prajituri, briose, tarte, placinte, torturi, crumble, gemuri si muraturi.

Daca doriti sa indepartati pielea, introduceti in apa clocotita pentru 15-20 de secunde, dupa care sub un jet de apa rece. Pielea ar trebui sa vina jos cu usurinta in acest fel.

Odata coapte, prunele vor rezista la temperatura camerei timp de aproximativ trei sau patru zile. Se pot pastra insa si la frigider intr-o punga perforata, timp de cinci zile.

Retete Culinario in care pruna este vedeta:

Gomboti cu prune, Supa crema de prune, Prajitura cu branza si prune, Tarta de prune cu crema de cafea, Plumpy cake, Gem de prune albe cu samburi de caise, Crema de prune, Tajina de miel cu prune si migdale, Barbusa cu prune

Pentru toate retetele care contin prune, foloseste filtrele din dreapta de pe pagina Retete culinare, bifand la Ingrediente - Fructe - Prune.

 

Din Fructe de top

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook