Salatele

Diverse

Fragede si colorate, stropite cu sosuri delicioase si plante aromatice proaspete, salatele preparate din varietati de legume imbogatesc orice masa, fie ca gustare sau garnitura, fie ca fel principal de mancare, pur si simplu. Colorata este si categoria noastra de Salate.

Verdeturile, salata si legumele de sezon sunt desigur mult mai bune la gust cand sunt aduse proaspete de la ferme/tarani la piata, fara perioade indelungate de transport si depozitare, in consecinta cu un continut nutritiv superior. Cele mai recomandate produse sunt cele biologice: acestea presupun o calitate superioara si, ca regula generala, nu contin pesticide. Desi supermarketurile dispun, de cele mai multe ori, de o larga selectie de salate si zarzavaturi de-a lungul anului, produsele locale de sezon sunt totusi preferabile.

De la anghinare si fasole la ciuperci si ardei, toate legumele, inclusiv avocado, sfecla rosie si dovleceii, toata gama variata de legume asigura posibilitati nelimitate pentru salate delicioase. Faptul ca legumele crude si salatele de verdeturi au devenit un fel de mancare mult mai apreciata decat o garnitura este deja un lucru bine cunoscut. Categoria noastra bogata cu Salate de legume demonstreaza acest fapt.

O salata nu trebuie sa fie neaparat un preparat rece. Legumele pot fi intrebuintate in diverse moduri: intr-adevar, le putem consuma crude, dar ele pot fi si oparite sau calite, putand crea mereu combinatii noi, rezultand astfel si Salate calde.

Putin probabil sa lipseasca de la o masa festiva romaneasca o salata satioasa de boeuf sau o salata de vinete. Sau mai bine zis, putin probabil sa lipseasca un antreu/aperitiv cu maioneza in compozitie. Astfel, noi le-am creat o categorie numai a lor, si anume Salate reci.

Desi combinate intr-o mie de feluri de-a lungul vremii, fiind incontinuu reinventate, Salatele cu cartofi si Salatele cu paste fainoase continua sa reprezinte un mare succes, si nu doar pe lista salatelor pentru petreceri. Atat cartofii, cat si pastele, gratie gustului lor neutru, merg foarte bine cu o gama larga de ingrediente in salate (legume, verdeata, plante aromate, condimente).

Imaginatia si creativitatea reprezinta ingrediente importante pentru inventarea salatelor. Cu toate acestea, in ciuda numeroaselor varietati de salate si laptuci verzi, de legume si fructe, precum si de plante aromate si uleiuri, unele formule de salate au devenit populare in intreaga lume. Fie ca e vorba de o "Salata Cezar", o "Salata Nicoise", categoriile noastre de Salate cu carne si Salate cu peste va vor inspira cu variatiuni ale acestor salate clasice.

Nu trebuie sa fie intotdeauna vorba de caviar, si nu trebuie sa fie mereu vorba de cele mai nobile si mai scumpe ingrediente care sa transforme o salata intr-un deliciu special. Niste pere alaturi de o branza frageda intr-o salata simpla verde sau smochine si struguri cu prosciutto si ruccola sunt exemple de combinatii neasteptate care ne pot starni imaginatia, inspirandu-ne sa dam curs propriilor noastre idei pentru unele salate inedite. Astfel, categoria noastra de Salate cu fructe poate fi ceva interesant pentru viitoarele incercari.

Exista doar o singura regula: totul este posibil, principalul este sa fie ceva gustos.

Din Diverse

17.12.2011

Login cu Facebook

Citeşte mai departe →

13.02.2013

Carnea de pui: sugestii de rețete

Citeşte mai departe →

20.11.2012

Pâine și Patiserie

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook