Ce facem cu ouăle fierte rămase de la Paști?

Diverse

Am lasat sarbatorile de Pasti in urma, dar tot mai avem oua fierte ramase? Noi am adunat cateva idei cu privire la modul de a le servi intr-un preparat.

Chiar daca unii dintre noi sunt satui pana peste cap de ouale de Pasti, e pacat sa le aruncam pur si simplu. Ce-ar fi daca le-am pune in valoare intr-o salata sau le-am imbraca in carne tocata si le-am transforma in niste frigarui?! Am putea alege una din multele retete de oua umplute, ne putem gandi la o rulada de carne sau la un sandwich perfect pentru un picnic.

Insa oul este un produs natural si are un termen de valabilitate relativ definit, astfel trebuie sa stim daca in primul rand este comestibil, inainte de a-l intrebuinta mai departe in retete.

Ouale fierte tari se pastreaza mai mult timp, in cazul in care ele nu au fost date sub jet de apa rece dupa ce le-am scos de la fiert. Apa de la robinet este intr-adevar potabila, dar totusi nu este complet lipsita de unii germeni. Deoarece in contact cu apa rece, interiorul oului se contracta in procesul de racire, apa este literalmente aspirata in interior prin porii coajei. Astfel microbii pot ajunge in interiorul de altfel steril al oului, unde se pot reproduce mai departe. In cazul acesta (si in cazul in care avem oua fierte cu coaja crapata), desi pastrat la frigider, un ou este valabil cel mult 1-2 saptamani, in timp ce un ou fiert tare, care nu a fost supus unui jet de apa rece, este valabil chiar si o luna.

In ceea ce priveste ouale fierte tari, vopsite si ambalate din supermarketuri, acestea au o viata si mai lunga, pana la trei luni (in functie de termenul de valabilitate de pe eticheta). Dupa vopsirea lor, este aplicat un lac protector, prin pulverizare. Acest procedeu face practic imposibila "invazia" unor bacterii si permite astfel durabilitatea mentionata.

In momentul cand taiem un ou fiert pe lungime, aspectul interior al oului ne poate furniza si el indicii pretioase, si nu ne referim aici la mirosul de oua stricate sau la oua necomestibile, ci efectiv la prospetime. Daca galbenusul oului este pozitionat in centru, atunci inseamna ca oul este proaspat, iar cu cat a "migrat" galbenusul mai mult inspre marginile albusului, cu atat mai putin proaspat este oul.

Acum ca am terminat cu aceasta paranteza si ouale sunt inca bune pentru a le introduce intr-o reteta va propunem urmatoarele:

Curry indian de cartofi cu ouChec de carneOua umpluteOua cu bacon in sos de mustarRamyunOua umplute pe sos de rosiiZurek – ciorba polonezaOua marinateKedgereeSalata de papadieSalata de ouaChiftele umplute cu oua de prepelita (se pot face cu usurinta si cu oua de gaina), Salata de cartofi.

 

Din Diverse

20.11.2012

Pâine și Patiserie

Citeşte mai departe →

09.12.2012

Mic dejun și Brunch

Citeşte mai departe →

27.02.2013

Salatele

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook