Sparanghelul: Întrebări frecvente și răspunsuri

Curiozităţi alese

In acest articol iti vom raspunde la cateva intrebari despre sparanghel si iti vom prezenta cateva retete simple si rapide. Cu toate ca sparanghelul nu este o leguma cultivata la noi acesta nu trebuie neglijat pentru ca este foarte bun pentru sanatate.

Ce retete pot prepara cu sparanghel?

Sparanghelul este foarte delicios atat de sine statator servit cu sos cat si ca ingredient in alte mancaruri cum ar fi: supele, pastele, risotto-ul, preparatele din peste si fructe de mare, sufleurile si gratinurile.

 

Un articol detaliat despre retete cu sparanghel si prepararea lui puteti citi aici...

 

Cat timp trebuie fiert sparanghelul?
Capetele se curata usor, dupa care sparanghelul proaspat se fierbe cca. 5-8 minute in apa clocotita, pentru un rezultat crocant si fraged.

Sparanghelul se curata?
Sparanghelul nu trebuie neaparat curatat, doar ca multi il prefera in felul acesta. Folositi un cutit de curatat legume pentru tulpina, mai ales pentru capetele groase (se curata dinspre varfuri inspre capat).

Sparanghelul se poate consuma crud?
Desi majoritatea oamenilor prefera sa-l prepare in vreun fel, fie fiert, tras in tigaie, etc., consumarea lui in stare cruda nu reprezinta absolut nici un pericol. Doar clatiti bine cu apa calda pentru a indeparta eventualele impuritati si serviti alaturi de un sos.

Cum aleg cel mai bun sparanghel?
Se aleg tulpinile ferme, proaspete, ale caror varfuri sunt compacte si inchise. Diametrul tulpinei sa fie uniform, astfel incat timpul de gatire sa fie acelasi. Tulpinile cu un diametru mai mic sunt mai fragede.

Cum prajim sparanghelul?
Se taie tulpinile in unghi in bucatele de 3-5 cm, se incinge o tigaie sau un wok la foc mediu, se adauga un pic de unt sau ulei, iar cand acesta este fierbinte se adauga bucatelele de sparanghel. Se prajesc cca 3-5 minute, pana sunt fragede si crocante, amestecand constant.

Cum se pastreaza sparanghelul?
Sparanghelul proaspat trebuie pastrat curat, acoperit si la rece. Taiati 1-2 cm din capetele tulpinelor, spalati cu apa calduta de mai multe ori, dupa care se scutura de apa si se inveleste intr-un prosop de hartie umed la capat. Bagati la frigider si consumati in decurs de 2-3 zile.

Cum congelam sparanghelul?
Mai intai spalam sparanghelul, ii taiem capetele, dupa care ii taiem tulpinele bucati. Se pune in apa fiarta scurt, numai pentru 1-2 minute! Se scoate si se raceste sub un jet de apa rece, dupa care se usuca bine si se imparte in pungi de plastic, sigilandu-le astfel incat sa nu mai ramana aer in ele. Sparanghelul se poate tine la congelator aprox. 8 luni. Nu se dezgheata inainte de preparare.

Care e sezonul sparanghelului?
Recoltarea sparanghelului se face doar o data pe an, si anume de la inceputul-mijlocul lunii mai pana la mijlocul-sfarsitul lunii iunie.

Care sunt beneficiile nutritionale ale sparanghelului?
Sparanghelul este un aliment bogat in acid folic, este o sursa buna de potasiu, fibre, vitamina B6, vitamina A si C. Sparanghelul nu contine grasimi sau colesterol si are un continut scazut de sodiu. Citeste mai multe despre efectele benefice aici...

Exista vreo diferenta la gust intre soiurile de sparanghel?
Inainte de toate, variatiile de gust depind de locul unde a fost cultivat sau produs sparanghelul, de conditiile de clima, sol, etc. Dar in principiu, se spune ca sparanghelul alb are o aroma usor mai delicata si este putin mai fraged decat cel verde. In schimb, cel verde are o textura mai carnoasa. Sparanghelul violet are un continut usor mai ridicat de zahar, si fiind mai dulceag acesta se mananca deseori crud.

Cum mancam sparanghelul?
Daca tulpinile de sparanghel sunt servite deja in sos sau daca stau pe post de garnitura langa felul principal, ele se mananca cu furculita si cutitul, taindu-le bucati. Insa daca sunt servite ca si gustare si trebuie inmuiate in sos, atunci este permis sa fie mancate cu mana (se apuca de capatul gros si se musca din varf), desi chiar si in cazul acesta (ne referim la localuri publice) sunt multe controverse in ceea ce priveste eticheta si bunele maniere.

Cat sparanghel se serveste de persoana?
In principiu, daca e consumat de sine statator (de exemplu, doar cu sos) calculati aprox. 500 gr sparanghel alb (crud - cantitatea va mai scadea in urma curatarii), iar sparanghel verde cca. 370 gr de persoana. Daca sparanghelul e servit ca si garnitura langa carne, sunca, peste, etc., atunci 300 gr de persoana vor fi suficiente.

Colectia noastra de retete cu sparanghel o gasiti aici...

Din Curiozităţi alese

28.12.2011

Pe urmele Foie Gras-ului

Citeşte mai departe →

21.01.2012

Înconjurul lumii într-o cană de ceai

Citeşte mai departe →

09.02.2012

De ce daruim ciocolata de Ziua Indragostitilor

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook