Scurtă istorie a pastelor

Curiozităţi alese

Paste proaspete, uscate, simple, cu ou sau umplute, sunt mancarea regina a Italiei. Cel mai des intalnite sunt pastele uscate, "pasta secca", aproximativ 80% in Italia si probabil mai mult de 90% la noi, sunt fabricate traditional din apa si faina de grau dur, asa ca asta trebuie sa cautati pe etichetele pastelor atunci cand le cumparati.

Pastele de calitate, isi mentin forma la fiert sau copt si de aceea este atat de important ce fel de paste cumparam. Pastele de productie artizanala au o uscare lenta si sunt trase in forme prin sita de bronz, ceea ce confera o mai mare rugozitate produsului finit. In acest fel pastele, dupa ce sunt fiarte “al dente” adica nu complet fiarte, ci un pic crude, se vor imbiba cu o cantitate mai mare de sos decat  o pastele obisnuite.

Cuvantul “pasta” provine cel mai probabil din limba greaca si inseamna “faina amestecata cu lichid” si nu i se poate atribui cuiva anume prima mixtura de apa cu faina pentru uz alimentar, dar este clar ca undeva in antichitate cineva a facut aceasta mixtura poate doar si pentru ca faina sau graul era mai dificil de conservat o lunga perioada de timp. Desi se crede ca Marco Polo a adus cu el pastele din China, exista atestari documentare mult mai devreme; de exemplu un document notarial de la 1279 cuprinde in lista averilor personale “una cestella piena di maccheroni”, iar acum ca prin macaroane in zona de sud a Italiei se intelegeau pastele umplute gen ravioli de astazi iar in zona de nord prin macaroane se intelegea orice tip de paste, asta este doar o chestiune de amanunt.

Horatiu si Cicero vorbesc si ei despre paste, in lucrarile lor, cu mai bine de 100 de ani inainte de Cristos, asa ca nu este o aroganta, este o realitate faptul ca pastele sunt italiene!

Cert este ca pastele sunt un produs national Italian care a cucerit lumea intreaga datorita gustului, varietatii modalitatilor de preparare si a usurintei prepararii.

Un articol realizat si oferit de Smart Gourmet

Din Curiozităţi alese

17.12.2011

Istoria gustului - Partea II

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Istoria gustului - Partea I

Citeşte mai departe →

09.02.2012

De ce daruim ciocolata de Ziua Indragostitilor

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook