Mâncarea în diferitele culturi ale lumii

Curiozităţi alese

 In timpul cruciadelor, sunatoarea era folosita pentru efectul ei de calmare a durerii si chiar pe post de anestezic.


In criptele vechilor egipteni, s-au descoperit seminte de coriandru.

In medicina populara de demult, salvia si sunatoarea erau considerate un bun antidepresiv si se foloseau de asemenea impotriva insomniilor.

Frumoasele egiptence preparau o crema de fata inedita, din ulei de masline si lamaie.

Indienii intrebuintau coaja provenita de la cartofi pentru calamarea arsurilor si reducerea rosetii.

Muncitorii si sclavii care au construit piramidele din Egipt primeau o ratie zilnica de usturoi. Se considera ca acesta le crestea vitalitatea si ii ajuta sa aiba mai multa energie.

Conform traditiei chineze medicinale de mii de ani, usturoiul este cel mai bun calmant in prevenirea sau iesirea din crizele de astm.

Femeile indiene foloseau ulei de cocos pentru ca parul lor sa straluceasca de sanatate si, nu in ultimul rand, pentru mireasma imbietoare.

In Barcelona, rozmarinul si lavanda erau folosite contra impuritatilor care astupa porii.

Dafinul american este o planta sfanta pentru popoarele bastinase din America, fiind simbolul dragostei. Dafinul american are efecte halucinogene si afrodisiace.

Intr-un vers din secolul 18-lea se spune ca salvia putea alunga moartea timp indelungat, de aceea i-au fost atribuite puteri oculte.

In Roma antica, comerciantii prosperi care faceau negot cu condimente erau numiti “traiste cu piper”, iar in perioada Evului Mediu, piperul era cantarit in aur.

Prima utilizare a scortisoarei si poate cea mai stiuta in vremurile dinaintea frigiderului era aceea de a masca mirosurile si de a preveni deteriorarea carnii, deoarece contine substante care impiedica formarea bacteriilor.

Quinoa (cereala) este folosita de secole in America de Sud, incasii considerand-o sacra si o numeau "mama cereala". Atunci cand este preparata, cantitatea de quinoa creste de patru ori.

Pe vremuri, in Franta, se obisnuia sa i se ofere mirelui trei feluri de mancare cu sparanghel la cina dinainte de ziua nuntii. Pe langa aspectul falic, leguma contine mult potasiu si are efect de detoxifiere (vei avea un ten stralucitor a doua zi dimineata).

Se spuna ca vanilia ii pune pe barbati intr-o dispozitie  dragastoasa, deoarece se pare ca aroma ei dulce este asociata de creierul lor cu sentimentul de protectie si rasfat de pe vremea cand erau alaptati la san.

In Grecia antica, cimbrul simboliza curajul - soldatii faceau bai cu cimbru inainte de lupta, iar femeile le dadeau inainte de a pleca la batalie o ramurica de cimbru, pe post de talisman norocos.

Cu mult inainte de aparitia profesiei de somelier, in Romania a existat cea de paharnic. Paharnic era titlul purtat, in Evul Mediu, de cel care servea bautura la curtile domnesti din Tara Romaneasca si din Moldova. Acesta gusta bautura inainte mesenilor, pentru a se convinge ca nu era otravita.

Grecii foloseau cimbrul pentru afumat, iar legionarii romani faceau bai cu cimbru inainte de a merge la lupta, pentru a le da curaj si putere.

Romanii considerau usturoiul un afrodisiac. Se presupunea ca mancatul cateilor de usturoi ducea la cresterea potentei. Dupa anumite legende est-europene, consumarea usturoiului proteja impotriva muscaturilor sangerosilor vampiri.

Hreanului ii sunt atribuite puteri magice. Este un aliment energizant.

In Evul Mediu oamenii credeau ca tarhonul era un bun anticorp impotriva muscaturilor de animale veninoase.

In Evul Mediu se credea ca semintele de chimen pot alunga fantomele si demonii.

Se spune ca vechii fenicieni faceau prajituri condimentate cu sofran in onoarea zeitei dragostei, atunci cand voiau sa aiba noroc in dragoste. Imparatul roman Marcus Aurelius se spune ca facea baie in apa cu sofran pentru ca ii bronza pielea.

Taierea sofranului era pedepsita cu moartea prin ardere, in orasul Nurnberg, in timpul Evului Mediu.

Egiptenii puneau in piramide, cand isi ingropau mortii, si chimion. Probabil ca in acel timp chimionul era considerat un medicament.

In cultura vedica din India, curcuma este un condiment sfant si important. Pana de curand substantele calugarilor budisti erau vopsite cu curcuma. In culturile crestine, curcuma este de asemenea folosita pentru vopsit, reprezentand o vopsea naturala pentru ouale de Pasti.

Se crede ca nucsoara imbunatateste apetitul sexual si energia, efect datorat continutului de iod al condimentului.

In perioada Evului Mediu, oamenii mestecau fenicul in timpul slujbelor religioase, pentru a opri in acest fel zgomotele emise de stomac.

Frunzele de dafin, daca sunt consumate in cantitati mari, induc stari de transa si tulburari mentale.

Pntru greci, frunzele de dafin erau sfinte, fiind oferite ca ofranda zeului Apollo.

Comandantii romani erau impodobiti cu ghirlande din frunze de dafin dupa castigarea unei batalii.

Romanii foloseau sarea ca moneda de schimb. Multa vreme sarea era considerata o substanta foarte pretioasa, fiind supra-numita "aurul alb", in vorbirea familiara.

Doctorii personali ai faraonului Tutankamon ii tratau tusea cu chimion negru. Cleopatra folosea chimionul negru pentru baie, iar Nefertiti il intrebuinta pentru ingrijirea tenului.

In India, busuiocul era considerat o planta sfanta, folosita in ceremoniile religioase.

Se spune ca oregano este un simbol al bucuriei, inspirata de Afrodita, zeita dragostei la vechii greci. Miresele si mirii erau impodobiti cu cununi de oregano, pentru ca planta era considerata un mijloc de a intari dragostea intre cupluri.

Aztecii si mayasii foloseau pimentul in scopuri oculte, dar si pentru asezonarea ciocolatei.

Romanii mancau la desert o prajitura de anason pentru a le improspata respiratia si pentru digestie.

In timpul Romei antice, piperul era un simbol de belsug si prestigiu pentru ca aroma sa iute asezona doar mesele celor instariti.

Rozmarinul era considerat o planta sfanta de catre vechii egipteni, greci si romani. Era un simbol al fidelitatii si se considera ca imbunatateste memoria.

In timpul marii ciume, oamenii purtau in jurul gatului saculete pline cu rozmarin pentru a se feri de infectie.

Din Curiozităţi alese

28.12.2011

Pe urmele Foie Gras-ului

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Istoria gustului - Partea II

Citeşte mai departe →

22.04.2012

Sparanghelul: Întrebări frecvente și răspunsuri

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook