Istoria gustului - Partea II

Curiozităţi alese

In mezolitic lucrurile se schimba intr-o oarecare masura, deoarce in urma unor schimbari climatice vanatul de talie mare nu se mai gaseste atat de abundent, iar vanatoarea se indreapta cu preponderenta catre animalele de talie mica si medie, iepuri, pasari, caprioare, rozatoare, pescuiaiu in apa dulce sau sarata, foloseau toate vegetalele comestibile aflate la indemana lor.

In cadrul comunitatilor, vanatorii ocupau un loc important, deorece carnea era una din cele mai bogate in nutrienti, dar pentru ca nu mai era vorba de vanatoare de mamuti, rolul persoaneor mai tinere, batrane si a femeilor devenea mai important, doarece cu armele potrivite sau prin instalarea de capcane oricine putea vana iepuri sau porumbei de exemplu. Aici apare pentru prima data plantarea legumelor si incepe domesticarea animalelor pentru prima data ca apoi in neolitic acest lucru se va generaliza.

In neolitic, pe teritoriul de astazi al Romaniei , in jurul anului 7000-5000 BC era dezvoltata o agricultura primitiva care cultiva graul si orzul. S-au descoperit rezerve de hrana cu vase mari de provizii sau chiar granare. Se practica de asemenea pescuitul, vanatul, culesul, crescutul taurinelor, porcinelor si ovi-caprinelor. Se cunostea deja valoarea sarii ca factor in pastrarea carnii. In teritoriile cu iesire la mare sarea era extrasa prin evaporarea apei, dar in cazul Daciei sarea se extrgea din saline, care erau usor accesibile. 

Avand in vedere ca limba romana este rezultanta latinei vulgare si a limbii geto-dacice, regasim in limba romana o serie de cuvinte specializate, provenite din limba geto-daca privind pastoritul: baci, tarc, strunga, ne arata ca aceste ocupatii aveau o adanca traditie in cultura geto-dacica la momentul razboaielor Daco-Romane.

Apar desigur si primele bauturi alcoolice rezultate in urma fermentatiei fructelor dulci.

Cred ca baza alimentatiei acum multe mii de ani era in mare parte ca si acum: carne, peste, legume, fructe, radacini, frunze, nuci, miere, cereale, toate luate direct din natura si nu de la supermarket ca acum. Poate ca una din problemele nutritiei actuale sunt ingredientele foarte noi pentru corpul uman, ca : zaharul, colorantii sintetici, E-urile, conservantii, altii decat sarea si nu faptul ca suntem omnivori, asa cum am fost din primul moment al aparitiei noastre pe pamant. Poate ca alta problema este ca spre deosebire de omul primitiv munca noastra este mai mult in fata unui calculator decat in aer liber iar mancarea cu mult mai incarcata caloric decat nutritiv. Personal nu cred ca bucataria neoliticilor era cumva mai lipsita de gust ca cea de acum.

Cu siguranta aveau o bucatarie mai putin utilata, dar mai putin gustoasa... ma indoiesc. Omul simte in egala masura nevoia de a se hrani cat si de a gusta ceva bun, deoarece papilele gustative nu sunt o inventie a lumii moderne. Asa ca prin adaosul de diverse seminte, cum ar fi ienupar, mustar (gasite si pe teritoriul tarii noastre) frunze cu gust acrisor, sau amarui, existente in natura, prin afumare, prim amestecarea cu alte cereale, sau nuci sunt convinsa ca “bucatele” preistorice erau foarte gustoase!

Articol realizat de Smart Gourmet

 

Din Curiozităţi alese

05.04.2012

Ouăle de Paşti şi semnificaţii

Citeşte mai departe →

09.02.2012

De ce daruim ciocolata de Ziua Indragostitilor

Citeşte mai departe →

22.04.2012

Sparanghelul: Întrebări frecvente și răspunsuri

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook