În general despre mancare

Curiozităţi alese

Chorizo se refera la feluritele de tipuri de carnati din carne de porc din Peninsula Iberica. Culoarea acestor carnati vine de la varietatea de ardei iute (paprica, ardei iuti afumati si uscati) folosita la prepararea lor. La randul lor carnatii se matureaza si se afuma.

Vinul de orez este rezultatul fermentarii orezului glutinos, numit si orez chinezesc sau orez lipicios. Se foloseste in bucataria asiatica pentru sotarea rapida, in special pentru mancarurile dulci-acrisoare.

Martipanul este de fapt un amestec pe baza de faina de migdale si zahar.

Pasta tahini este o pasta de susan, ulei de masline si adesea si chimen. Se gaseste in magazinele orientale la borcan. Uleiul este intotdeauna separat de pasta de susan. Inainte de a folosi, amestecati bine.

Crème fraiche este o smantana proaspata, usor fermentata cu un gust acrisor si 39% grasime, ce nu poate fi transformata in frisca.

Muscovado este un zahar brun, greu si moale, din trestie de zahar, cu o aroma puternica deoarece contine 13% melasa.

Alunele caju se comercializeaza exclusiv decorticate, sunt originare din India, unde sunt adaugate in curry si orezuri. Din restul fructului se prepara Goa o bautura alcoolica foarte tare, similara cu tuica si palinca de pe la noi.

Dulce de Leche este un dulce decadent pe baza de lapte si zahar, sau numai lapte condensat indulcit, cu o consistenta si un amestec similar cu cel al caramelului. Spre deosebire insa de caramel, Dulche de Leche se prepara prin incalzirea foarte lenta a laptelui indulcit. Origineaza din Portugalia si Spania si este un dulce favorit in intreaga America Latina. Poate fi folosit ca ingredient si in alte retete, nu doar ca desert in sine.

Orezul basmati este un soi cu bobul lung si cu o aroma delicata. Este unul dintre cele mai rafinate si apreciate soiuri de orez din lume.

Tandoori este un amestec indian de condimente si consta in ghimbir, usturoi, tamarind, chimion, curcuma, seminte de coriandru si piper de Cayenne. Anumite amestecuri contin si praf de chili, paprika, scortisoara sau cuisoare. Tandoori este picant si fructat, fiind folosit pentru condimentarea carnii de pui si de miel.

Caperele sunt niste muguri neinfloriti des utilizati in bucataria mediteraneana si reprezinta un ingredient la moda. La noi, caperele din comert sunt de regula murate in saramura sau marinate in otet. Daca le cumperi in saramura ai grija sa le clatesti foarte bine inainte de folosire. Gustul lor se potriveste cu peste, carne de miel, ansoa.


Tempura este denumirea unui aluat japonez clasic. Reteta a fost imprumutata de acestia de la misionarii portughezi prin secolul al 16-lea.

Tabbouleh este un tip de salata libaneza. Reteta contine neaparat bulgur, patrunjel, ceapa verde, suc de lamaie, ulei de masline si piper. Este servita de obicei alaturi de masline si branza, ca parte a unui antreu, mezze. Mezze se consuma la o vorba in asteptarea felurilor principale.

Doar bauturile facute din agave albastre care cresc in anumite parti ale Mexicului pot fi numite Tequila. Agavele sunt plante din zona desertica a Americii. Prin distilarea sucului de agava fermentata se obtin bauturi alcoolice: mescal si tequila.

Crevetele Tiger isi datoreaza numele dungilor de culoare inchisa care ii inconjoara carapacea. Cand este gatit, crevetele devine alb, iar dungile negre de pe cochilie se coloreaza intr-un rosu stralucitor.

In China, doar oamenii simpli tin betele de jos - cu cat esti mai rafinat, cu atat le tii de mai de sus. De asemenea, nu le infige niciodata in orez - este simbolul faptului ca cineva a murit.

Bucataria greceasca foloseste un numar redus condimente (cimbru, piper, menta, marar, patrunjel), iar cel mai folosit este oregano (rigani). Grecii adauga oregano verde sau uscat la mancaruri cu carne, legume la cuptor, sosuri si salate.

Lemon grass este un ingredient specific bucatariei asiatice. Seamana cu ceapa verde, dar este un pic mai groasa, iar parfumul si aroma amintesc de lamaie, dar mai dulci.

Vinetele nu sunt de fapt legume, ci fructe, provenind din aceeasi familie cu rosiile. Majoritatea vinetelor vandute la noi au culoarea care le-a dat numele, insa exista si specii mov pal, galbene si albe.

Ricotta este o branza italiana din lapte de vaca, un produs secundar al unor branzeturi cum este mozzarella. Numele face de fapt referire la metoda de preparare (inseamna "coapta din nou") si este asemanatoare la gust cu urda, dar are o textura putin mai delicata.

Ciocolata alba nu este o ciocolata propriu-zisa, ci un amestec de unt de cacao, lapte, vanilie si foarte mult zahar. Contributia ei in preparate este mai degraba dulce si cremoasa, decat o aroma de ciocolata.

Diferenta dintre zaharul de vanilie si cel de vanilina este ca cel de vanilie este produs din vanilie adevarata, pe cand cel de vanilina este produs din vanilina sintetica, o substanta aromata care miroase ca vanilia.

Prajiturile care contin miere vor tine mai mult, pentru ca mierea retine umiditatea si previne formarea mucegaiului.

Mierea autentica e cea care se cristalizeaza (cristalizarea, spre deosebire de "zaharisire"-care se produce la mierea falsa - are loc in toata masa produsului, nu doar intr-o anumita portiune).

Cimbrul este un eficient conservant natural, prevenind contaminarea mancarii cu germeni.

Trufele de vara se culeg din iunie si pana in noiembrie si chiar daca nu sunt la fel de aromate ca trufele de iarna, tot pot sa ajunga la 1.500 $/kg.

Din Curiozităţi alese

22.04.2012

Sparanghelul: Întrebări frecvente și răspunsuri

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Istoria gustului - Partea I

Citeşte mai departe →

21.01.2012

Înconjurul lumii într-o cană de ceai

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook