Vopsirea ouălor de Paşti cu ingrediente naturale

Cum preparăm

Anul acesta de Pasti Culinario alege culori pastelate si bio pentru oua!

Daca nu agreati colorantii artificiali pentru vopsirea oualor de Paşti, pentru ca de multe ori ajung sa coloreze chiar si albusul sau pentru ca sunteti alergici la substantele chimice, puteti opta pentru "materiale" naturale. Ce-i drept, nu veti obtine aceleasi nuante intense, dar macar nu prezinta efecte secundare. Multe, multe plante, legume, ceaiuri din bucatarie si gradina pot fi utilizate pentru vopsirea oualor. Datorita proprietatilor lor sunt niste coloranti naturali.

Culori naturale pentru vopsirea oualor de Pasti

 Ingrediente culori naturale pentru vopsirea oualor

***Valorile de mai sus sunt cu scop orientativ! Puteti sa incercati aceleasi gramaje proportionate chiar si la 1/2L de apa, astfel vopseaua va iesi mai intensa.

Nota ulterioara: La reactia cititorilor nostri am eliminat din tabel (culoarea verde) IEDERA, care desi are efecte terapeutice este toxica, iar consumul ei se recomanda doar cu avizul medicului. Multumim cititorilor nostri pentru aceasta semnalare!

 

Retete culinare de Paşti gasiti aici... 

 

1. Prepararea decoctului:

Legumele intregi (de exemplu sfecla rosie, morcovii, etc) trebuie mai intai maruntite, eventual date pe razatoare si apoi preparate conform indicatiilor din tabel. Unele ingrediente, precum scoarta de copac sau fructele uscate (macese, afine daca e cazul) trebuie insa puse in apa la inmuiat, inainte de a le fierbe (se fierb desigur in apa in care au stat la inmuiat). Dupa fierbere, toate se strecoara.

***Este de indicat sa folositi oale mai vechi sau inchise la culoare, deoarece la spalat vopseaua nu iese 100%.

2. Fierbem ouale tari, nu uitati insa sa le spalati bine inainte, de preferat in apa cu otet.

3. Lasati ouale sa se raceasca (le trecem prin apa rece timp de cateva secunde), dupa care scufundati-le in vopsea. Ridicati din cand in cand ouale cu ajutorul unei linguri pentru a verifica intensitatea culorii. Daca e cea dorita, scoateti ouale pe un servet de hartie sau ziar. Pentru nuante delicate este suficienta o baie scurta, insa pentru nuante mai puternice trebuie sa aveti putina rabdare. Eventual, se pot lasa in vopsea chiar si cateva ore.

***Pentru a intensifica culoarea se pot adauga cca. 2 linguri de otet la decoct sau 1/2 lingurite de pudra de alaun (plafar). In unele cazuri, pudra de alaun este de fapt cea care ajuta la colorare. Otetul nu intensifica mereu, mai degraba stabilizeaza nuanta.

***Ouale pot trece prin doua faze de vopsire (dupa plac), astfel incat puteti sa le fierbeti direct in decoct timp de 9-11 minute, iar dupa racire si epuizarea timpului de fierbere a decoctului le puteti scufunda din nou in vopseaua preparata.

Daca optati de exemplu pentru colorarea cu frunze de ceapa, ouale se fierb odata cu frunzele timp de 9-11 minute, dupa care oala se ia de pe foc si ouale se mai pot lasa in vopsea o vreme. Asadar in cazul asta, frunzele nu necesita timpul de fierbere mentionat in tabel.

4. Pentru un luciu frumos, ungeti ouale la final cu cativa stropi de ulei sau cu o bucatica de slanina.

 

Pont: Daca nu urmariti o nuanta anume, puteti experimenta amestecand ingredientele (de exemplu: ceapa cu sfecla sau sfecla cu spanac, curry cu boia, etc), astfel culoarea oului de Pasti va fi o surpriza :)

Fierberea oualor: pentru a le fierbe, ouale se introduc in oala cu ajutorul unei linguri, de la inceput (cand apa inca este rece - pentru a evita socul termic, deoarece ouale sunt si ele reci scoase de la frigider) si se fierb la foc mic. Astfel nu riscati sa crape coaja. In cele mai multe cazuri se intampla sa va alegeti cu cate un ou, doua crapate, dar asta este normal, deoarece nu putem sti cu precizie care dintre ele are coaja rezistenta. Oricum, se poate incerca cu adaugarea unei linguri de otet in apa in care urmeaza sa fierbeti ouale; s-ar putea sa fie eficient si sa nu aveti nici macar o singura "victima".

Retete culinare de Paşti gasiti aici...

Din Cum preparăm

23.01.2012

Marinarea cărnurilor de vânat

Citeşte mai departe →

12.12.2012

Rețete cu cartofi dulci și prepararea lor

Citeşte mai departe →

11.12.2012

Sfecla roșie

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook