Sfecla roșie

Cum preparăm

Dincolo de culoarea ei aprinsa, sfecla rosie se numara printre cele mai sanatoase legume, pastrandu-si proprietatile benefice chiar si atunci cand este fiarta.

Diferite moduri de a gati sfecla rosie

Atunci cand gatesti sfecla rosie intreaga in coaja, taie tulpinile frunzelor la aproximativ 3 cm de bulb, iar in ceea ce priveste radacinile subtiri ale bulbului, nu te obosi sa le cureti sau sa le tai – in acest fel culoarea intensa nu se va pierde in timp ce este gatita.

Cand este coapta sau prajita/sotata, sfecla rosie isi dezvolta cel mai bine aroma adevarata.

In cele mai multe cazuri, sfecla rosia se fierbe. Se preteaza cel mai bine sfeclei mici, dar nu numai. Se pune in apa atunci cand aceasta fierbe deja, iar dupa circa 15 minute o incercam cu o furculita, pentru a testa daca s-a inmuiat.

Sfecla rosie este totodata foarte gustoasa in salate, in stare cruda. Inainte de toate o spalam bine si o curatam de coaja. O metoda populara este aceea de a folosi un feliator pentru fasii sau rondele uniforme si subtiri, astfel poti transforma farfuria ta in ceva sofisticat.

Cum alegem sfecla rosia

Sfecla mica, de genul baby, are de regula o aroma deosebit de delicata.

Alege bulbi tari si fermi cu frunze proaspete si verzi. Frunzele sunt de asemenea delicioase si se pot gati in acelasi mod ca spanacul.

In cazul in care coaja este deteriorata, culoarea si zeama sfeclei se vor pierde in timp ce se gateste – asa ca cel mai bine e sa alegi sfecla cu atentie. Totodata, o sfecla cu un diametru mai mare decat 6 cm e foarte posibil sa aiba un miez lemnos si tare.

Desi este indicat s-o folosesti proaspata, o sfecla cruda se poate tine la frigider pana la 10 zile. Taie frunzele la 3 cm distanta de bulb si astfel ii prelungesti perioada de depozitare.

 

Aroma sa dulce si culoarea vibranta se potrivesc cu merele, portocalele si hreanul. Face pereche buna si cu branzeturile.

Este indicat sa folositi manusi cand gatiti si manipulati sfecla rosie, pentru a va proteja mainile de la culoarea ei intensa care pateaza.

Din Cum preparăm

05.04.2012

Vopsirea ouălor de Paşti cu ingrediente naturale

Citeşte mai departe →

08.05.2014

Altfel de rețete la grătar - 5 rețete pentru pui, porc şi vită

Citeşte mai departe →

15.05.2012

Reţete cu rubarba, rozul timpuriu al primăverii

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook