Prepararea pastelor

Cum preparăm

Regulile de baza pentru fierberea si amestecarea lor cu sos este poate cel mai important lucru in procesul de a face paste asa cum numai italienii o fac, adica impecabile.

Colectia noastra de retete cu Paste fainoase o gasiti aici...

Cateva exemple:

Paste cu rosii si bacon

Penne la cuptor

Paste cu file de somon

 

Poate ati vazut in filme cum arata traditionala oala de paste, mare, incapatoare, unele au strecuratoarea inclusa. Deci, aveti nevoie de o oala mare pentru ca 100g de paste ar avea nevoie de 1litru de apa pentru fiert.

Este foarte important ca la fiecare litru de apa sa folositi 10g sare de mare pe care o puneti doar in momentul in care apa incepe sa fiarba, atfel va dura mai mult timp pana va ajunge la fierbere. Nu puneti mai multa sare deoarece in cazul in care aveti paste aromate, adica cu busuioc, lamaie sau alte arome in compozitia pastelor, aceasta ii va taia din aroma, dar nu puneti nici mai putin. Pentru un litru de apa 10g inseamna cat luati intre primele 3 degete pentru o sare grunjoasa de mare, asa ca, nu va faceti griji cu masurile.

Italienii nu adauga sare in mancare de obicei, doar mai corecteaza de gust din cand in cand, deoarece pastele se sareaza cat trebuie in timpul fiertului.

Timpul de fierbere este foarte important! Pastele trebuie sa fie “al dente” atunci cand le scurgeti din apa in care au fiert. De obicei luati ca si reper timpul inferior de fierbere de pe pastele romanesti si spun asta din experienta. Amestecati din cand in cand in timpul fierberii. Ele trebuie sa fie putin crude cand le scoateti din apa din care fierb.

Pastele sunt puse fierbinti peste sosul pe care il preparati si mai trebuie tinute pe foc inca 2 min continuindu-si asfel fierberea in sos. Astfel nici sosul nu ramane prea lichid deoarece pastele se imbiba de sos. Nu uitati ca absortia sosului depinde de suprafata lor desfasurata si de gradul de rugozitate a pastelor: cu cat mai rugoase, mai poroase cu atat mai bine absorb sosul.

Pastele NU se spala, pentru ca sunt foarte curate, nu e necesar sa le mai faceti o baie! Glumesc, evident, doar ca este foarte important ca pastele sa nu fie complet imbibata de apa pentru a mai putea absorbi si sos. Daca sosul pare prea lichid, in timp ce fierb pastele, dam focul mai tare si adaugam o lingura doua din apa in care fierb pastele, pentru ca ea contine amidon si incercam astfel sa reducem sosul la foc tare. Sosul este pe foc cand adaugam pastele scurse si fierbinti peste el.

Cam astea ar fi regulile de baza pentru niste paste reusite, stiu ca textul a fost lung, dar in medie, durata de pregatire a pastelor este de 15 min, ceea ce inseamna ca daca pui apa la fiert atunci cand intri pe usa si sosul incepi sa-l faci dupa ce te-ai schimbat in hainele de casa, inseamna ca poti manca in urmatoarele 10-15 min o portie de paste delioase, sanatoase si facute dupa metoda italiana!

Articol oferit de Smart Gourmet

Din Cum preparăm

28.03.2013

Cum preparăm lichiorul de ouă

Citeşte mai departe →

11.12.2012

Sfecla roșie

Citeşte mai departe →

12.12.2012

Rețete cu cartofi dulci și prepararea lor

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook