Cum preparăm lichiorul de ouă

Cum preparăm

Lichiorul de oua are un gust formidabil, fie ca e consumat de sine statator sau pe post de sos deasupra inghetatei, in compozitia unor torturi sau in guguluf, in Tiramisu, praline sau punci. Este o bautura populara de Craciun si de Pasti, iar pregatita in casa si ambalata frumos, ea poate fi cadoul culinar perfect.

Dar ceea ce putini stiu, este faptul ca initial "lichiorul de oua" era facut din avocado. De aici si denumirea de Advocaat (folosita cu precadere in Olanda, Belgia). Marinarii olandezi de odinioara au descoperit in expeditile lor din America de Sud o bautura numita Abacate, care consta din avocado, rom si zahar. Cand s-au intors insa pe pamant european, a trebuit sa gaseasca un inlocuitor pentru avocado – alegerea a fost galbenusul de ou.

Ingrediente, preparare, termen de valabilitate

Astazi, lichiorul de oua se face de obicei cu zahar pudra si cu zahar vanilat. Baza alcoolica este fie rom, coniac, brandy sau in orice caz alcool rafinat - continutul de alcool al produsului finit ar trebui sa fie de 15-20 %. Cine prefera lichiorul de oua mai dens si gros, atunci se pune in compozitie lapte condensat (si eventual se folosesc si albusurile, batute spuma), iar cine prefera o consistenta mai lichida, atunci se ia frisca lichida. Daca doriti sa preparati un lichior mai special, puteti sa-l innobilati cu diverse arome: vanilie, nucsoara, scortisoara, cuisoare, espresso, ciocolata, migdale.

Cel mai important insa este folosirea oualor cat mai proaspete si bine spalate. Pentru a elimina orice fel de riscuri, pentru inceput se recomanda amestecarea oualor doar cu alcoolul, dupa care se lasa 3 zile deoparte, si abia dupa aceea sa se adauge restul ingredientelor. Acest amestec final trebuie adus la 80 de grade. In acest sens se recomanda o baie de aburi, la temperatura medie si amstecand incontinuu pentru a impiedica galbenusul sa se inchege si sa transforme intr-o omleta dulce.

Turnati lichiorul inca fierbinte in sticle – bautura se pastreaza la frigider timp de cateva saptamani sau chiar luni (in timp insa isi poate schimba gustul placut).

Puteti gasi inspiratie in retetele noastre: Lichior de oua, Lichior de oua.

 

Din Cum preparăm

12.12.2012

Rețete cu cartofi dulci și prepararea lor

Citeşte mai departe →

15.05.2012

Reţete cu rubarba, rozul timpuriu al primăverii

Citeşte mai departe →

05.04.2012

Vopsirea ouălor de Paşti cu ingrediente naturale

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook