Oregano

Condimente și Ierburi

Oreganoul (Origanum vulgare) este unul dintre putinele condimente care isi intensifica aroma atunci cand este uscat. Aroma pe care o da o anumita cantitate de oregano proaspat mancarii, este data de o treime din aceasta cantite, daca ar fi inlocuit cu oregano uscat. Oreganoul uscat aminteste putin de piper, si da mancarurilor o aroma picanta usor amaruie. Folosit in stare proaspata, nota piperata este mult mai slaba. Oreganoul armonizeaza mai ales cu plantele aromatice folosite in bucataria italiana cum ar fi: rozmarinul, busuiocul, cimbrul, dar si cu usturoiul, ceapa si chilli-ul face o combinatie minunata. Adaugat in cantitati prea mari, oreganoul da mancarurilor un gust amar. Oreganoul se foloseste in mancaruri si sosuri pe baza de rosii, la condimentarea omletelor, carnii de miel, soteuri de legume. Pizza fara oregano, este aproape de neconceput.

Scurta istorie a oreganoului

Numele oreganoului deriva din grecescul oros ganos, si inseamana podoaba, stralucirea muntilor. Oreganoului i s-au atribuit in trecut puteri magice. Mamelor li se punea oregano in pat pentru a le apara de demoni si de diavol. De asemenea proteja de vraji; de aceea cand se exorcizau vrajitoarele, li se dadea o tulpina de oregano spre mirosit. Oreganoul avea reputatie de a aduce fericire si voie buna, tinerii casatoriti din Grecia si Imperiul Roman, erau incununati cu coronite impletite din oregano. De asemenea, in evul mediu se credea ca daca pe un mormant creste o tufa de oregano, le va asigura un trai fericit si lipsit de griji urmasilor raposatului. In general, oreganoul era considerat antidot pentru tot ce era demonic si malefic, se credea chiar ca vindeca holera. Daca un copil intarzia sa inceapa sa vorbeasca, i se da o lingurita de apa cu oregano, iar impotriva epilepsiei, bolnavului i se dadea sa miroase degetul cu care s-a sfaramat o frunza de oregano. 

In afara calitatilor paramormale, oreganoul are si calitati mai pamantesti, este folosit ca agent de colorare dar mai ales se bucura de o imensa apreciere in bucatariile internationale (face parte din top 10 al plantelor aromatice iar in 2005 a fost numit condimentul anului).

Aspecte botanice

Oreganoul este o planta perena ce poate atinge o inaltime de cca. 60 cm. Tulpina si frunzele sunt acoperite cu puf, iar florile plantei sunt movalii spre roz. Oreganoul creste in Grecia si in alte tari mediteraniene. Prefera caldura desi au fost dezvoltate specii care cresc si in zone mai putin calduroase si insorite. Din punct de vedere calitativ, oreganoul de proveninta din zone mai putin insorite, ii este inferior atat ca intensitate cat si ca aroma, oreganoului care a crescut in plin soare. Se folosesc doar frunzele plantei in bucatarie. Ceea ce gasim noi in comert atunci cand cumparam oregano, nu este planta pura, de regula contine si alte tipuri de oregano precum cel grecesc, cel mexican, acesta fiind mult mai intens si are o aroma usor piperata.

Corp si sanatate

Deja din antichitate i s-a atribuit oreganoului un rol important printre remediile naturiste. Hippocrates l-a considerat un accelerator al nasterilor si un remediu pentru tratarea hemoroizilor. Oreganoul stimuleaza digestia si pofta de mancare. De asemenea este considerat un remediu pentru infectiile si durerile in gat. Datorita continutului mare de uleiuri eterice, are functie antibacteriana. Oreganoul este folosit de asemenea in prepararea ceaiurilor, combinat cu plante medicinale.

Din Condimente și Ierburi

02.02.2012

Cuișoarele - Aromă de iarnă

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Busuiocul

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Condimentele

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook