Nucșoara - Aromă de iarnă

Condimente și Ierburi

Nucsoara are reputatia de a fi un afrodisiac puternic, folosit mai ales de catre chinezi sau arabi; se mai spune ca are proprietati magice si ca ar fi fost utilizata in scopuri oculte sau pe post de talisman la jocurile de noroc si la pariuri, sau chiar ca ar fi o substanta narcotica, halucinogena, un drog natural.

Ba mai mult, acum cateva secole, in Anglia se considera ca banii incasati in urma vanzarii a catorva samburi de nucsoara, garantau independenta financiara pentru tot restul vietii. Intr-adevar, nucsoara si coaja ei, alaturi de scortisoara si cuisoare, se numarau printre cele mai scumpe condimente in timpul secolelor 17 si 18.

Origine si recoltare

Acest “condiment comoara”, cu denumirea stiintifica de Myristica fragrans, este de fapt samburele unui fruct, asemanator piersicii, care creste in copacul de nuscoara, orginar din insulele Molucce, astazi nucsoara fiind cultivata cu precadere in Indonezia, dar si in Grenada, Madagascar si Mauritius.

  
Copacul poate trai intre 50-100 de ani, dar face fructe abia din al saselea an de viata si rodeste pana in al douazecilea an, cand recolta este maxima. Deoarece arborele poate atinge si 20 m inaltime, la culesul manual al fructelor se folosesc prajini lungi de lemn, cu plasa in varf. Cand fructul este recoltat,  se scoate samburele si apoi de pe acesta este indepartata coaja rosiatica, stralucitoare (macis). Toate componentele, atat pulpa fructului, coaja, cat si samburele sunt puse la uscat. In urma acestui proces, coaja – macis, capata deseori o culoare de un portocaliu intens, asemanatoare sofranului.

Arome
Mirosul nucsoarei este placut aromat, gustul sau fiind intens, usor intepator dar si dulceag. Aroma cojii este similara, doar ca mai putin intensa si poate fi de asemenea mai amara.
  
In bucataria occidentala, nucsoara este folosita pentru a asezona de pilda piureul de cartofi, spanacul, conopida, broccoli, branza, dar de asemenea supele crema, sosurile (Bechamel – unul dintre cele mai cunoscute), cremele de branza, ouale, pestele, orezul si mancarurile cu carne, indeosebi cele cu miel. Nucsoara este buna in mod special in mancarurile dulci, precum cremele de zahar ars, budincile, compoturile de fructe dar si diferitele prajiturele si fursecuri, mai ales cele de Craciun.

Sfaturi pentru pastrare / gatit
Nucsoara poate fi cumparata fie intreaga, fie macinata. Este de preferat insa sa va aprovizionati cu nucsoara intreaga si ca aceasta sa se dea pe razatoare atunci cand este nevoie, pentru ca in stare macinata, condimentul isi pierde foarte repede aroma.
Coaja (macis), ca si samburele, se poate gasi macinata fin sau sub forma sa intreaga.
Atat nucsoara, cat si coaja sa trebuie pastrate intr-un recipient etans, inchis, pus intr-un loc uscat si intunecos.
  
Acest condiment se foloseste la gatit doar in cantitati foarte mici, si asta din doua motive. Odata, pentru ca nucsoara chiar poate fi otravitoare, iar in al doilea rand pentru ca in loc sa innobileze aromele unei mancari, in cantitati mari, ea nu va face decat sa strice tot gustul. Nucsoara isi pierde aroma cand este supusa temperaturilor ridicate, de aceea preparatele trebuie condimentate doar la final.

Pentru sanatate
Nucsoara juca un rol important in medicina multor popoare. Chiar si astazi, ea este considerata a fi un condiment bogat in proprietati curative, de exemplu in tratarea afectiunilor sistemului nervos, a durerilor de cap, in combaterea stresului, insomniilor si a oboselii, eliminand starile de neliniste.

Puneti la macerat de dimineata pana seara 1-2 lingurite de nucsoara intr-un pahar cu apa si beti atat cat puteti din acest preparat inainte de culcare.

In medicina chineza, uleiul de nucsoara este folosit de foarte mult timp in tratarea durerilor de stomac, stimularea digestiei si pentru reducerea durerilor de articulatii si cele musculare, acesta fiind utilizat pentru masaje. Fiind de asemenea un bun cicatrizant, pulberea de nucsoara se foloseste  pentru a fi presarata pe rani, astfel grabind vindecarea lor. Amestecata cu miere, si aplicata pe cicatrici, se spune ca le elimina.

Atentie! Nucsoara nu trebuie consumata in cantitati mai mari de 30 g, deoarece poate deveni toxica.

Ai o reteta preferata, la baza careia este si acest condiment?! Te invitam sa o impartasesti cu noi.

...sau descopera urmatoarele retete:

Supa crema de gulii cu nucsoara

Briose cu praz si ceapa verde

Sos bechamel sau besciamella

Cartofi duchesse


Din Condimente și Ierburi

02.02.2012

Anasonul - Aromă de iarnă

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Ierburile aromate

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Busuiocul

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook