Cuișoarele - Aromă de iarnă

Condimente și Ierburi

Cuisoarele sunt niste condimente antice, ale caror uz dateaza de peste 2000 de ani, se spune, de pe vremea cand demnitarii chinezi le foloseau pentru a-si “indulci respiratia” in audientele cu suveranul lor, Imparatul. Aceste “condimente deodorant”, cu denumirea stiintifica Eugenia caryophyllatum, nu sunt altceva decat mugurii neinfloriti si uscati ai arborelui de cuisoare.
  
Ele sunt originare din insulele Molucce, in Indonezia, asa numitele “Insule ale condimentelor”. Astazi, copacul de cuisoare este cultivat in Indonezia, Madagascar, Tanzania, Sri Lanka si Malaezia.

Plantatiile de cuisoare
Copacul de cuisoare se simte cel mai bine in regiunile cu clima tropical marina. Poate creste pana la 15 metri inaltime, avand pe an aproximativ 2,7 kilograme de fructe, incepand cu al saselea an de viata pana la al 60-lea. Are flori rosii si frunze inguste, cilindrice, mereu verzi, asemanatoare dafinului si scortisoarei. De indata ce bobocii bine inchisi, verzi, devin rozalii, spre rosu deschis, acestia sunt culesi manual si uscati pe rogojini de palmier, la soare.  In acest fel, cuisoarele isi schimba culoarea in maro, nota lor distinctiva. Cele de calitate si proaspete sunt pline de uleiuri esentiale.

Arome si intrebuintari
Gustul cuisoarelor este foarte intens si iute, iar mirosul foarte puternic si special, usor de recunoscut.
  
In bucatarie, ele sunt iubite de catre chinezi, de catre cei din nordul Indiei, joaca un rol important in Sri Lanka si sunt populare de altfel in intreg Orientul Mijlociu si in multe tari arabe din nordul Africii. Sunt utilizate de catre aceste popoare mai ales in mancarurile cu carne si in orez.
  
In general, ele intensifica gustul mancarurilor dulci, al produselor pregatite la cuptor, al punch-ului si al vinului fiert. Cuisoarele dau o aroma speciala, picanta carnii si mancarurilor din peste, ca si vanatului, puiului, tocanitelor si verzei rosii, marinatelor de orice fel, sosurilor si produselor afumate. Ciocolatele fine sunt delicioase datorita cuisoarelor, scortisoarei si nucsoarei.
  
Cuisoarele se numara printre ingredientele diferitelor amestecuri de condimente, cum ar fi amestecul Indian “garama masala”, amestecul arabesc “baharat”, amestecul chinezesc de cinci condimente si amestecul francez “quatre epices”. Cuisoarele sunt de asemenea prezente in sosul Worchestershire.

Sfaturi pentru pastrare / gatit
Cuisoarele intregi sunt mai bune decat cele sub forma de praf pentru ca uleiul esential din ele se evapora foarte repede dupa ce cuisoarele sunt macinate O rasnita de condimente sau de cafea poate macina foarte usor cateva cuisoare. Acestea se pot macina si intr-un mojar, desi cu putin mai mult efort. Desi sub forma de praf, ca si in cazul scortisoarei, aroma se pierde destul de repede, cele intregi, pastrate intr-un recipient etans, uscat si intunecos, rezista si pana la 2-3 ani.
  
Dupa achizionarea lor, faceti “testul plutitului”: daca sunt de calitate, atunci cuisoarele vor pluti cu capetele si tulpina lor ierboasa vertical. Daca insa, ele plutesc la suprafata apei in pozitie orizontala sau se scufunda, nu sunt de calitate. Un alt test se poate efectua, strangandu-le putin intre degete. Daca sunt bune, o parte din acele uleiuri esentiale vor iesi la suprafata si le veti simti pe piele.
  
Cand gatiti cuisoare intregi in mancare, este bine sa le infigeti intr-o ceapa, bucata de carne, un mar sau o portocala, astfel ca sa le puteti scoate mai usor inainte de servire.

Cuisoarele sunt un condiment care trebuie pus in cantitate foarte mica! Daca folositi cuisoare macinate, cantariti cu grija cantitatea. Cuisoarele sunt bune cu alte condimente cu aroma puternica, precum ghimbirul, piperul, scortisoara sau nucsoara.

Curiozitati
Indonezia a devenit din principalul exportator de cuisoare, cel mai mare importator. Aceasta se datoreaza productiei mari de kretek, niste tigarete parfumate cu cuisoare, foarte populare printre toti indonezienii si nu numai. Sunt facute din tutun, de obicei dintr-un amestec de sortimente, din cuisoare (petalele sunt pastrate intregi, in timp ce tulpina este macinata) si din diferite arome naturale lichide, in care sunt macerate tutunul si cuisoarele la un moment dat in procesul fabricarii. Aromele acestea dau nota distincta a diverselor brand-uri de tigarete. Denumirea de kretek, vine de fapt de la sunetele pocnitoare ale petalelor de cuisoare, atunci cand acestea ard, pe masura ce se fumeaza tigareta.

Pentru sanatate
Aromele exotice ale cuisoarelor nu fac din ele numai un condiment deosebit, ci si un remediu pentru diferite afectiuni si boli.
  
Daca mai de mult ele erau considerate in principal un afrodisiac puternic si intrebuintate in dulapurile cu haine, contra moliilor, astazi specialistii spun ca sunt cei mai puternici antioxidanti naturali. De asemenea, cuisoarele stimuleaza digestia si apetitul, calmeaza problemele de stomac, se folosesc impotriva vomei, diareei, indigestiei si balonarii, crampelor, si sunt eficiente de asemenea impotriva viermilor intestinali. In egala masura, ele calmeaza durerile de dinti, uleiul de cuisoare fiind un anestezic natural in chirurgia dentara, dar se folosesc si impotriva mirosului urat al gurii provocat de dantura stricata ori infectii. Avand proprietati, antivirale, antiseptice, antibiotice, cuisoarele sunt de mare ajutor la intarirea sistemului imunitar, impotriva racelii, virozei, si calmarea tusei si astmului. Si lista mai poate continua.
  
Daca le ai la indemana, ele te pot scapa pe tine si familia ta de durerile de dinti cauzate de carii. Piseaza cateva cuisoare, iar pulberea obtinuta aplic-o pe maseaua dureroasa pentru cateva minute. Efectul anesteziant apare imediat, insa atentie, nu vindeca de tot!

Le mai poti folosi si cand esti balonat. Un varf de cutit de pulbere de cuisoare luata inainte si dupa masa, combate aceasta neplacere. Tot asa se poate interveni si pentru majoritatea problemelor enumerate mai sus.

Din Condimente și Ierburi

02.02.2012

Anasonul - Aromă de iarnă

Citeşte mai departe →

01.02.2012

Scorțișoara - Aromă de iarnă

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Oregano

Citeşte mai departe →

Comentarii
3

Părererea ta

Eae27d77ca20db309e056e3d2dcd7d69_medium
Evelina Predescu
din Caracal
  • 17:12 / 23.02.2012
Nu am mai vazut cuisoare de cand eram copil....imi placeau.:)
Xjiej6umyb_2_medium
ditorith
din Korina
  • 12:40 / 15.04.2016
Destul de interesant, încerc să-l folosească astăzi.
Xjiej6umyb_2_medium
ditorith
din Korina
  • 12:40 / 15.04.2016
Destul de interesant, încerc să-l folosească astăzi.

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook