Busuiocul

Condimente și Ierburi

Busuiocul (Ocimum basilicum) este complementul ideal pentru preparatelor pe baza de rosii, usturoi si masline. De asemenea insufla preparatelor din peste, crustacee si carne un iz mediteranian. Busuiocul proaspat aduce vara in fiecare mancare in timp ce busuiocul uscat da preparatelor o nota picanta. Daca este folosit busuiocul proaspat pentru gatit, este recomandata adaugarea acestuia doar la final in mancaruri. In timpul fierberii, busuiocul isi pierde atat culorea cat si aroma.

Majoritatea condimentelor acopera aroma busuiocului. Insa in combinatie cu oregano, coriandru sau rozmarin, se obtin arome incredibile. Pisat impreuna cu usturoi si ulei de masline, busuiocul este ingredientul principal al pastei pistou, o specialitatea mediteraniana. In Italia, prin adaugarea in pasta a nucilor si uneori a branzei, se obtine pesto. Pesto poate fi pastrat la congelator, in acest caz insa este recomandata renuntarea la branza. Pesto se serveste la paste. Reactia enzimatica dintre busuioc si faina poate insa determina colorarea pastelor intr-un maroniu, neapetisant. Remediu: adaugati un strop de zeama de lamaie in apa in care fierb pastele, astfel evitandu-se colorarea acestora. 

Busuiocul este un ingredient minunat pentru uleiurile aromatizate in schimb nu se recomanda pentru aromatizarea otetului.

Nu se va obtine niciodata aceiasi aroma atunci cand busuiocul proaspat este inlocuit cu cel uscat. Astfel, cand ramaneti fara busuioc proaspat si trebuie sa va multumiti cu cel uscat, triplati cantitatea de busuioc pe care o adaugati de regula. Valabil este si reversul: daca o reteta necesita de exemplu 1 lingura de busuioc uscat, dar nu aveti decat busuioc proaspat, adaugat doar o lingurita, si nu o lingura.

Scurta istorie a busuiocului

Busuiocul este o planta regala, denumirea stiintifica a busuiocului, basilicum, deriva din grecescul basileas, care inseamna rege.  In vremea romanilor insa, busuiocul s-a bucurat de un tratament mai putin roial: romanii credeau ca busuioculpoate creste doar daca este semanat in tirade de injurii si blesteme, dupa care pamantul in care fusese semanat trebuia batut cu cruzime.  Pana in secolul 17 se credea ca din busuioc pot creste scorpioni, si daca mirosi busuiocul iti cresc scorpioni in creier.

O legenda indiana spune ca atunci cand a venit pe pamant Tulasi, sotia zeului hindus Vishnu, aceasta s-a transformat in busuioc. De aceea indieni evita sa atinga busuiocul, tulasi, si atunci cand din motive foarte intemeiate sunt obligati sa o faca se roaga si cer iertare ca au atins o parte sacra din Tulasi. Conform traditiei, capul  hindusilor trebuie inbaiat in apa cu busuioc inainte de a fi ingropat, iar pe piept esta asezata o frunza de tulasi. In legenda crestina se spune ca busuiocul a crescut in jurul locului unde a fost rastignit Iisus.

Originea mirosului inconfundabil al busuiocului a fost definita intr-un mod minunat si totodata macabru de catre Boccaccio: dupa moartea iubitului ei, o tana domnita a ingropat capul celui iubit intr-un ghivezi in care a semanat o planta de busuioc. Zilnic tanara domnita uda busuiocul cu lacrimi, apa de trandafiri si apa de portocala; de aici mirosul inconfundabil.   

Aspecte botanice

Pentru condimentarea mancarurilor se folosesc exclusiv frunzele busuiocului. Busuiocul este o planta anuala ce poate atinge o inaltime de de cca. 20-50 cm; exista in jur de 60 soiuri diferite de busioc care se diferentiaza prin culoare, structura frunzelor, prin aroma si miros.

Corp si sanatate

Busuiocul este recomandat mai ales ca remediu al problemelor digestive. Busuiocul stimuleaza pofta de mancare si digestia si ajuta la combaterea starilor de balonare. Ceaiul din busuioc ajuta in combaterea dezinteriei, a starilor de voma si a gazelor stomacale. De asemenea s-au observat efectele benefice ale busuiocului in tratarea migrenelor. Din cauza estragolului continut in busuioc, nu este insa recomandat abuzul. Estragolul este o substanta cancerigena, insa nu a putut fi dovedit ca busuiocul ar putea avea efecte adverse asupra sanatatii, atunci cand este consumat in cantitati moderate.

Din Condimente și Ierburi

02.02.2012

Cuișoarele - Aromă de iarnă

Citeşte mai departe →

02.02.2012

Nucșoara - Aromă de iarnă

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Condimentele

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook