Anasonul - Aromă de iarnă

Condimente și Ierburi

Numele sau Illicium verum parca nu este pur intamplator ales, acesta derivand din latinescul illicere, care inseamna “a atrage”. Aceasta bijuterie – condiment, atrage cu adevarat cu parfumul dulce si atragator si cu forma sa de steluta, deosebindu-se de toate celelalte mirodenii.

Origine si caracteristici
Anasonul chinezesc sau anasonul stelat este asadar originar din sudul Chinei si nordul Vietnamului, fiind in prezent cultivat, de asemenea, in Japonia si in Laos.
 
Arborele in care se dezvolta si creste acest fruct unic este unul mereu verde, care poate sa ajunga pana la inaltimea de 8 metri si are o viata lunga, traind chiar peste 100 de ani.

Fructele, de un rosu maroniu sau ruginiu, lemnoase au in general intre cinci si zece varfuri (dar in medie opt), care constituie de fapt niste pastai in interiorul carora se afla niste seminte maronii roscat, lucioase. Dar nu semintele, ci peretii pastaii, a fructului sunt aceia care au aroma intensa si care contin uleiurile esentiale. Fructele sunt culese inainte de coacere, apoi uscate la soare, proces in urma caruia ele isi pierd aproximativ trei sferturi din greutate.

Arome si bucatarii
Anasonul chinezesc se aseamana foarte tare la miros cu anasonul (Pimpinella anisum), dar aroma e mai pregnanta, mai aspra si mai profunda, e de un gust dulce-amarui.
  
In bucataria chinezeasca, anasonul stelat se bucura de o popularitate mare, mai ales ca este unul dintre componentele amestecului de cinci condimente si este folosit la asezonarea carnii de porc, rata si gasca, la diferite marinade, sosuri, supe. El este iubit de asemenea de catre poporul persan, pakistanez, indonezian, thailandez.
  
In Europa are o utilizare mai limitata, folosindu-se indeosebi pentru a condimenta turta dulce si mancarurile dulci in general, ceaiul si vinul fiert. Fiind un substitut mai ieftin decat uleiul de anason, uleiul de anason stelat este folosit la bomboane si produse pregatite prin coacere, la inghetate, dar mai ales la lichioruri.

Sfaturi pentru pastrare/gatit
Anasonul chinezesc se gaseste in comert, atat sub forma intreaga, cat si macinat.

Va sfatuim insa sa alegeti varianta fructului intreg si sa va asigurati la cumparare, ca stelutele sunt chiar intregi si nealterate. In cazul acesta, mirodenia, pastrata intr-un recipient etans, intr-un loc intunecos si racoros isi va pastra aroma timp de cativa ani.
  
Stelutele de anason intregi se pot adauga direct in vasul in care se gateste mancarea, sau se poate introduce in carne (intr-un pui sau intr-o rata) pentru a-i oferi o aroma condimentata usor dulceaga. Alternativ, stelutele se pot pisa intr-un mojar si adaugate ca si praf mancarii sau marinadelor, atentie insa la cantitate, pentru ca este o mirodenie foarte puternica.
Anasonul chinezesc se poate combina cu ghimbirul, scortisoara, cuisoarele, piperul si sosul de soia.

Pentru sanatate
In afara de faptul ca este “frumusica” condimentelor, anasonul stelat are proprietati terapeutice, mai ales datoritata uleiurilor esentiale, bogate in anethol. Traditional, planta este folosita la combaterea si usurarea problemelor digestive si intestinale, fiind eficienta in tratarea colicilor abdominale.

Are proprietati antispastice, expectorante, carminative, aromatizante, avand de asemenea efect stimulant asupra centrilor respiratiei si circulatiei si asupra secretiei laptelui.

Mestecati anason chinezesc dupa ce mancati, pentru ca stimuleaza digestia si va improspateaza respiratia. Ajuta si in cazuri de balonare, tuse si bronsita.

Amestecul de cinci condimente
Avand in vedere ca nimeni nu si-a revendicat “drepturile de autor”, in ceea ce priveste provenienta, se presupune ca acest amestec este o idee a chinezilor si face referire nu neaparat la numarul de condimente utilizate, ci la echilibrul mistic al celor cinci elemente care alcatuiesc universul: apa, pamant, lemn, foc si metal.

Desi mai poate varia, reteta standard include piper Sechuan, cassia, cuisoare, anason stelat si seminte de fenicul.

In afara de cassia (fiind neindicat de macinat in bucatariile noastre), vom folosi numai ingrediente intregi, pentru o aroma mai intensa si proaspata.
Astfel, va propunem urmatoarea combinatie:

2 lingurite si jumatate de boabe de piper de Sechuan
½ lingurita de cuisoare
3 lingurite si jumatate de cassia macinata
1 lingura de seminte de fenicul
5-7 stelute de anason

Prajim intr-o tigaie intinsa la foc mic-mediu condimentele intregi pentru a le activa aromele, dupa cum urmeaza: intai piperul, pentru aproximativ 2 minute, apoi adaugam anasonul stelat, cuisoarele si la final semintele de fenicul si se amesteca toate pentru inca vreo 40 de secunde. Timpul de prajit nu este unul fix. Va veti da seama ca este momentul sa le luati de pe foc atunci cand isi vor elibera toate aromele lor, atentie insa, nu le ardeti!

Dupa ce s-au racit, amestecati-le cu cassia si le puteti macina fie intr-o rasnita pentru condimente, fie una pentru cafea sau intr-un mojar. Daca alegeti varianta mojarului, este de indicat sa strcurati amestecul inainte de a-l depozita.

Nu se recomanda substituirea piperului de Sechuan cu cel negru.
Pastrarea amestecului se face ca si in cazul condimentelor ce-l compun: intr-un recipient etans, la loc racoros, uscat si intunecos.


Ai o reteta preferata, la baza careia este si acest condiment?! Te invitam sa o impartasesti cu noi.

Din Condimente și Ierburi

17.12.2011

Busuiocul

Citeşte mai departe →

02.02.2012

Cuișoarele - Aromă de iarnă

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Ierburile aromate

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook